Hlavní obsah

V Texasu čekal muž na popravu v cele smrti 26 let

Novinky, ČTK, Houston Chronicle

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HUNTSVILLE

Po 26 letech strávených v cele smrti byl ve středu v hunsvillské věznici ve státě Texas popraven smrtící injekcí pětačtyřicetiletý Američan, odsouzený k nejvyššímu trestu za zavraždění zaměstnance pizzerie při loupežném přepadení v roce 1980. Nicholsův kumpán při přepadení byl za stejný zločin popraven již v roce 1995.

Článek

Nichols se nejdříve gestem rozloučil se svou matkou, otcem a bratry přihlížejícími z galerie a pak na otázku, zda chce ještě něco prohlásit odpověděl: "Ano chci", načež spustil řadu nactiutrhačných slov na adresu šéfky skupiny dozorců. "To je všechno, co chci říct", zakončil klení odsouzený a mrknul směrem, kde seděla jeho rodina. Pak začala působit smrtící injekce a za třináct minut byl muž prohlášen za mrtvého.

Nichols prý odmítl v den popravy veškeré jídlo a do popravčí místnosti ho muselo přivézt na vozíku pět mužů. "Nevzpíral se, ale ani nespolupracoval," řekla mluvčí věznice v Hunstville Michelle Lyons.

Vraždili kvůli osmi dolarům

Nichols a Willie Williams v říjnu 1980 přepadli pizzerii v Houstonu. Za sebou nechali v tratolišti krve sedmdesátiletého zaměstnance podniku. Claude Schiffer se pokusil dostat k pultu, pod nímž skrýval pistoli, ale oba lupiči byli rychlejší a celkem do něj vypálili pět kulek. Oba muži místo opustili, Williams se však ještě vrátil a vypálil další, zřejmě smrtící výstřel. Z pizzerie sebral příruční pokladnu, která obsahovala pouhých osm dolarů.

Po zatčení byli oba muži odsouzeni odděleně. Ani jednomu z nich se nepodařilo dosáhnout revize procesu.

Rodina oběti po středeční popravě oznámila, že necítí žádnou lítost, a pobuřuje ji, že se poprava uskutečnila až téměř 30 let po vraždě Schiffera.

Nicholsovi bylo v době přepadení 19 let, byl už ženatý a měl dítě. V minulosti byl už odsouzen, ale propuštěn na podmínku. Letos se stal už devátým popraveným v USA, kde více než 3 300 odsouzených čeká v celách smrti, a osmým v Texasu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám