Hlavní obsah

V Jižní Dakotě odmítli voliči úplný zákaz potratů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úterní volby do amerického Kongresu provázelo v 37 státech celkem 205 místních referend. Nejsledovanější bylo hlasování o úplném zákazu potratů v Jižní Dakotě. Zákon, který byl podepsán v březnu, ale ještě nevstoupil v platnost, voliči odmítli. V dalších státech voliči odmítli například sňatky homosexuálů.

Článek

Zákon v Jižní Dakotě zakazoval přerušení těhotenství dokonce i v případech znásilnění nebo incestu. Povolen měl být potrat jen v případě, že by těhotenství ohrožovalo život matky. Zamítnutí zákona se považuje za porážku konzervativců.

V Arizoně byla odsouhlasena čtyři opatření proti ilegálním imigrantům. Je mezi nimi i uzákonění angličtiny jako jediného úředního jazyka.

O sňatcích homosexuálů se hlasovalo v osmi státech, ve Virgínii, Idahu, Jižní Karolíně, Wisconsinu, Tenessee, Coloradu a Jižní Dakotě je voliči odmítli s tím, že manželství je svazkem mezi mužem a ženou. Výsledek z Arizony ještě není znám. Podobný zákon už platí ve dvaceti amerických státech.

Spor o výzkum kmenových buněk

Těsný je zatím také výsledek hlasování v Missouri, kde se voliči vyjadřovali k návrhu povolit výzkum kmenových buněk. Celostátní pozornost k tomuto referendu upoutal známý herec Michael J. Fox, který významně podpořil stoupence výzkumu. Fox trpí Parkinsonovou chorobou, k jejíž léčbě by výzkum kmenových buněk mohl podle odborníků přispět. Tématu se chopili i kandidáti do Senátu, republikán Jim Talent výzkum odmítal, demokratická vyzývatelka Claire McCaskillová podporovala a vyhrála.

V pěti státech se v referendech rozhodlo o zvýšení minimální mzdy.

V Michiganu  se voliči vyslovili pro to, aby rasa a pohlaví nehrály žádnou roli při posuzování žádostí o přijetí na státní univerzity nebo do vládních úřadů. Připojili se tak ke Kalifornii a Washingtonu, kde již byly zrušeny některé případy uzákoněné takzvané pozitivní diskriminace. Ta zajišťuje určitým skupinám obyvatelstva pomocí stanovených kvót podíl na školách a úřadech, i když nesplňují kvalifikační kritéria.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám