Hlavní obsah

V komunálních volbách v Maďarsku vyhrála pravice

Právo, Ivan Vilček (Budapešť)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BUDAPEŠŤ

V nedělních komunálních volbách v Maďarsku drtivě zvítězila pravicová opozice, která získala převahu v celé zemi kromě hlavního města. V Budapešti těsně zvítězil kandidát koaličních stran Gábor Demszky, který je primátorem již 16 let. Ve dvoumiliónovém hlavním městě rozhodlo v jeho prospěch necelých 13 tisíc hlasů.

Článek

Předseda opoziční strany FIDESZ Viktor Orbán v první reakci prohlásil, že maďarští voliči v neděli odvolali premiéra Ference Gyurcsánye. "Voliči jasně ukázali, že nemají rádi lži. Jasně ukázali, že nechtějí, aby byl premiérem Ferenc Gyurcsány. Vyzývám vládní socialistickou stranu, aby nedělala nic proti vůli voličů," uvedl Orbán.

Socialisté v první reakci zdůraznili, že komunální volby nebyly o premiérovi, ale o volbách starostů. Předseda koaličního Svazu svobodných demokratů Gábor Kuncze přiznal, že výsledky odráží dopady tvrdých ekonomických opatření, která vláda zavedla: "Tato opatření však byla potřebná."

Gyurcsány zůstává

V nočních hodinách reagoval na výsledy voleb také premiér Gyurcsány, který prohlásil, že zůstává ve funkci premiéra a chce pokračovat v politice reforem. "Tato politika krátkodobě nepřináší body, ale z dlouhodobého hlediska je nutná. Voliči se vyjádřili kriticky. Já to slyším a rozumím tomu. Je to důvod k zamyšlení," uvedl Gyurcsány. Premiér cítí podporu koaličních stran v pokračování reforem. "Ještě v noci jsem situaci konzultoval s představiteli obou stran, kteří mi potvrdili svou podporu," dodal.

Politolog Gábor Török se domnívá, že politické klima, které se vytvořilo po Gyurcsányvě přiznání, že v zájmu vítězství v dubnových parlamentních volbách voličům lhal o stavu ekonomiky, se v komunálních volbách odrazilo až nečekaně jasně. "Socialisté ztrácejí preference a pravice získává," uvedl Török.

V roce 2002 zvítězila v komunálních volbách vládní koalice, která tehdy prosadila masivní růst mezd. Vládní strany získaly před čtyřmi lety 17 z 23 postů primátorů velkých měst a většinu v místních zastupitelstvech. Nyní získaly vládní strany jen tři křesla primátorů velkých měst.

Politická krize v Maďarsku trvá

Po uzavření volebních místností vystoupil maďarský prezident László Sólyom a vyzval parlament, aby hlasoval o důvěře premiérovi Ferenci Gyurcsányovi. [celá zpráva] Podle  prezidenta Gyurcsány použil nepřijatelné prostředky k tomu, aby zvítězil v dubnových parlamentních volbách: "Tím podkopal důvěru lidí v demokracii." "Rozhořčení obyvatel je oprávněné," řekl Sólyom a dodal, že pokojné protesty v zemi jsou pro něho důkazem, že lidé mají zdravý smyl pro morálku. [celá zpráva]

Levicově-liberální vládní koalice, která má v parlamentu solidní většinu (220 hlasů z 386), však kategoricky prezidentův požadavek odmítla. "Parlamentní většina se již vyjádřila: Ferenc Gyurcsány má naprostou důvěru," řekl mluvčí socialistické strany István Nayko. Jeho liberální spojenci ho podpořili.

Reklama

Související témata:

Související články

Další srážky v ulicích Budapešti

V noci na středu došlo v ulicích Budapešti k dalším střetům mezi policií a demonstranty, kteří požadují demisi vlády premiéra Ference Gyurcsánye. Nejvážnější...

Maďarský parlament v obležení

Před budovou maďarského parlamentu na budapešťském náměstí Lajose Kossutha demonstrovalo ve středu večer přes 15 tisíc lidí. Podařilo se jim překonat první...

Výběr článků

Načítám