Hlavní obsah

Íránský prezident ocenil omluvu papeže, v Turecku ho chtějí zatknout

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Íránský prezident Muhammad Ahmadínežád v úterý uvedl, že si papeže Benedikta XVI. váží. Vyjádřil spokojenost s vysvětlením jeho výroku o tom, že prorok Mohamed přinesl světu jen "zlo a nelidskost".

Článek

Prezident známý svými nekompromisními výroky na adresu Západu, který nešetřil v předchozích dnech ani Benedikta XVI., uznal papežovu obhajobu, že jeho výrok byl "modifikován".  Dodal, že respektuje papeže a všechny osoby, které se zajímají o mír a spravedlnost.

Papež při projevu na univerzitě v Řeznu citoval slova byzantského císaře Manuela II. Paleologa: "Ukažte mi, co Mohamed přinesl nového, a uvidíte, že jsou to samé špatné, nelidské věci, jako příkaz šířit jeho víru mečem." Benedikt XVI. sice v rámci projevu dvakrát zdůraznil, že tato slova pouze cituje, a dodal, že "násilí je s Bohem neslučitelné". [celá zpráva]

Ve víkendové omluvě [celý text] papež uvedl: "Jsem hluboce zarmoucen reakcemi v některých zemích na několik pasáží z mého projevu na univerzitě v Řeznu, které byly považovány za útok na citlivost věřících muslimů. Toto byly ve skutečnosti citace ze středověkého textu, které v žádném případě nevyjadřují můj osobní názor.

Ahmadínežádovo prohlášení je překvapivé, protože nejvyšší vůdce ajatolláh Alí Chameneí papežovy výroky označil za poslední článek řetězu v americko-sionistické křížové výpravě proti islámu. [celá zpráva] Mluvčí íránské vlády Golámhosejn Elham sice nazval papežovo vyjádření lítosti [celá zpráva] dobrým gestem, považuje ho však za nedostatečné a žádá papeže, aby jasněji řekl, že pochybil.

V úterý více muslimských představitelů přijalo omluvu papeže. Imám velké mešity v Římě Sami Salem, který ještě v pondělí prohlašoval, že papežovy výroky představují "návrat o několik let" dozadu, v úterý řekl, že Benedikt XVI. udělal ve svých výrocích "krok zpátky", čímž dal pozitivní signál pro dialog.

Kritika z Iráku a Palestiny

V úterý se také už nikde ve světě nekonaly násilné demonstrace proti papeži, i když zazněla další kritika. Irácký parlament odmítl nedělní projev lítosti Benedikta XVI., že nebyl dobře pochopen, a požadoval od něj "jasnou omluvu".

Velký muftí pro palestinská území šajch Muhammad Husajn rovněž požadoval jasnou omluvu. Zároveň vyzval palestinské aktivisty, aby zastavili vandalské útoky v oblasti proti místním kostelům, a ukázali tak, že "islám je náboženstvím lásky, spravedlnosti a tolerance".

V Turecku vyzývají k zatčení papeže

Pracovníci tureckého úřadu pro náboženské záležitosti vydali petici vyzývající k zatčení papeže během jeho návštěvy v Turecku plánované na listopad.

Dvě skupiny hlásící se k teroristické síti al-Kajdá v Iráku a v Egyptě vyzvaly k boji proti křesťanům a k potrestání papeže podle islámského práva šaría za zneuctění islámu.

Reklama

Související témata:

Související články

Papež urazil muslimy poznámkou o Mohamedovi

Muslimský svět se podle svých vůdců cítí pobouřen papežovým výkladem o rozdílech mezi křesťanstvím a islámem, o kterých Benedikt XVI. hovořil při své návštěvě...

Papež lituje svých slov o islámu

Papež Benedikt XVI. lituje toho, že svými slovy na adresu islámu urazil muslimské věřící. Informoval o tom vatikánský státní sekretář Tarcisio Bertone.

Papež se osobně omluvil za své výroky

Za svá slova o islámu se osobně omluvil papež Benedikt XVI. v neděli ve svém letním sídle Castel Gandolofo nedaleko Říma. Papež velmi lituje nedorozumění...

Výběr článků

Načítám