Hlavní obsah

Bush stále žádá, aby výslechy teroristů byly tvrdší

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Americký prezident George Bush se nevzdává a i přes vlnu odporu i v řadách jeho Republikánské strany chce prosadit svoji verzi protiteroristických zákonů. V pravidelném sobotním rozhasovém projevu tak znovu požadoval větší pravomoci vyšetřujícím orgánům.

Článek

Bush se stále snaží najít kompromis ohledně protiteroristických zákonů. Trvá ale na tom, že konečná verze musí povolit pokračování výslechů, které provádí Ústřední zpravodajská služba (CIA). Ty podle něho pomohly zmařit akce teroristů jako například útoky na letadla na území Spojených států. "Program CIA zachránil životy Američanů i lidí v jiných zemí," trvá na svém prezident.

Vyšetřovatelé mohou být i krutí

Branný výbor Senátu se ve čtvrtek vyslovil pro významné úpravy v jednom z Bushových návrhů. Prezidentovi jde mimo jiné o to, aby vyšetřovatelé nemohli být vystaveni žalobám pro kruté zacházení. Bush také chce širší oprávnění pro rozvědky, aby mohly sledovat, zadržovat a vyšetřovat podezřelé z terorismu.

Senátní výbor ale do návrhu, o kterém nyní bude rozhodovat Kongres, doplnil kupříkladu ustanovení, jež vězňům podezřelým z teroristických aktivit přiznává více práv, než chtěl Bush. Podle prezidenta jde ale o kompromis s terorismem.

Nemá podporu ani ve vlastní straně

Bushův návrh kritizuje i skupina vlivných republikánů. Prezidentův návrh by podle nich oslabil ochranná opatření v rámci Ženevských konvencí, které stanovují standardy pro zacházení s válečnými zajatci. Republikánský senátor John McCain se domnívá, že uvolnění ochranných opatření Ženevských konvencí by mohlo být příkladem pro jiné země, které mají menší respekt k lidským právům než Spojené státy. Mohly by si totiž konvence vyložit po svém, a tak by se v budoucnosti v ohrožení mohli ocitnout i sami američtí vojáci, upozorňuje McCain.

Rozpor v Republikánské straně přichází v době, kdy Bush učinil z boje proti terorismu a z války v Iráku jedno z hlavních témat pro parlamentní volby, jež se v USA konají 7. listopadu.

Reklama

Výběr článků

Načítám