Hlavní obsah

Papežovu mši v Řezně sledovalo 260 tisíc věřících

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŘEZNO

Přes čtvrt miliónu lidí se sešlo na Islingském poli u bavorského Řezna při bohoslužbě pod otevřeným nebem papeže Benedikta XVI. Nejvyšší představitel katolické církve hovořil o nezastupitelné funkci víry v dnešním světě. Již v neděli při akci podobného druhu v Mnichově papež kritizoval častou "nedoslýchavost vůči Bohu", způsobenou příliš mnoha vedlejšími zájmy člověka.

Článek

"Věříme v Boha, a to je naše zásadní rozhodnutí. Lidské záležitosti vycházejí z Boží podstaty, stejně jako celý svět, celý vesmír," uvedl papež a odmítl alternativu "matematicky uspořádaného kosmu" bez "Božího zásahu".

Odmítl rovněž využívání božího jména a jeho obrazu k ospravedlnění nenávisti a fanatismu. Další z vrcholů papežovy šestidenní cesty do Německa, která skončí ve čtvrtek, přilákal podle informací tamní diecéze až 260 000 věřících. Podle pozorovatelů se však jedná o příliš vysoké odhady, také policejní zdroje hlásí až o 40 000 lidí méně. V Mnichově se v neděli shromáždilo na 250 000 věřících, v pondělí na tradičním

Tisíce lidí se vypravily na cestu ještě za tmy a mnozí strávili dokonce celou noc v chladnu kolem pěti stupňů v obřím areálu, který pojme až 350 000 osob, jen aby si zajistili nejvýhodnější místa. Již půl hodiny před zahájením obřadu projížděl papež mezi shromážděnými věřícími v proskleném papamobilu stejně jako při první své velké mši na nynější cestě.

Znovu ho vítal nadšený jásot a zpěv přítomných, bohoslužbu si znovu nenechali ujít ani bavorský premiér Edmund Stoiber.

Papež se setká s bratrem

Odpoledne v 17:00 hodin Benedikt XVI. navštíví řezenskou univerzitu, kde do roku 1977 vyučoval, a osloví studenty a profesory. V kostele svatého Ulricha se setká se zástupci ekumenického společenství křesťanských církví a v 18:30 hodin bude sloužit odpolední bohoslužbu v tamním dómu. V plánu má rovněž setkání se svým bratrem Georgem Ratzingerem a navštívit hodlá rovněž hrob svých rodičů a sestry.

Reklama

Související témata:

Související články

Bavorsko se chystá na návštěvu papeže

Nedobytnou pevnost už připomínají bavorská města a městečka, do nichž v sobotu zavítá bavorský rodák, papež Benedikt XVI. Statisíce lidí si nechtějí nechat...

Výběr článků

Načítám