Hlavní obsah

Antisemitské výroky mohou Gibsona přijít draho

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LOS ANGELES

Alkoholický výstřelek hollywoodského herce Mela Gibsona jej vyjde možná dost draho. Tvůrce oscarového Statečného srdce byl minulý pátek v Kalifornii zadržen silniční hlídkou při řízení pod vlivem alkoholu, za což stane nejen před soudem, ale kvůli údajným antisemitským nadávkám policistům vyzvali někteří filmoví pracovníci své kolegy, aby s ním přestali spolupracovat.

Článek

Celá aféra tak podle světových agentur může poškodit jeho kariéru. "V době stoupajícího násilí ve světě nemůže zábavní průmysl nečinně stát a nechat Melu Gibsonovi projít takový tragicky pobuřující výrok," stojí v prohlášení, které zveřejnil jeden z předních filmových agentů Ari Emanuel.

"Lidé ze zábavního průmyslu, ať již židé nebo křesťané, musí ukázat, že chápou, jak moc je v sázce tím, že se budou vyhýbat profesionální spolupráci s Melem Gibsonem, i kdyby to mělo znamenat obětování jejich zisků," dodává Emanuelovo prohlášení.

Znalci: Gibson vydělává, bojkot neuspěje

Řada znalců hollywoodského zákulisí je však přesvědčená, že tento Gibsonův "přehmat" jeho kariéru nijak citelně neovlivní. "Pravidlem je odpouštět a zapomínat, když můžete přijít s filmem, který vydělá 100 miliónů dolarů," prohlásil jeden nejmenovaný zdroj z prostředí amerického filmového průmyslu.

Pikantní na celé záležitosti je fakt, že Gibsonův otec je velký odpůrce holokaustu a s jeho hvězdným synem spolupracovala americká televizní společnost ABC na přípravě televizní minisérie z období pronásledování Židů. ABC v úterý údajně oznámila, že celý projekt, na němž s Gibsonovou produkční společností Icon pracovala dva roky, ruší. Stanice se tak ale údajně nerozhodla kvůli hercovým prohlášením, ale z důvodu, že ani po tak dlouhé době neobdržela scénář.

Herec se za svá slova omluvil

Internetový server TMZ zveřejnil údajný čtyřstránkový originál policejního protokolu o Gibsonově zatčení. Herec prý policisty po zatčení na dálnici v kalifornském Malibu "bombardoval antisemitskými poznámkami".

Kromě výhrůžek vůči zatýkajícímu důstojníkovi a pokusu o útěk se Gibson podle protokolu dopustil i výroku: "Židi jsou odpovědní za všechny války světa." Nato se policisty otázal: "Jste Žid?"

Padesátiletý Gibson se už za svá slova veřejně omluvil. "Když jsem byl zatčen, choval jsem se jako člověk zcela zbavený smyslů a říkal jsem věci, které nepokládám za pravdivé a které jsou ohavné," řekl v sobotu herec.

Gibson se v úterý omluvil za své antisemitské výroky i Židům. Herec se chce se zástupci židovské obce sejít a hledat u nich pomoc při své nápravě. "Chci se omluvit zvláště všem členům židovské komunity za zlomyslná a nebezpečná slova, jimiž jsem napadl jednoho muže zákona tu noc, kdy jsem byl zatčen na základě obvinění z řízení pod vlivem alkoholu. Nežádám jen o odpuštění. Chtěl bych učinit další krok a setkat se s vůdci židovské komunity, s nimiž mohu přímo prodiskutovat nejvhodnější cestu k usmíření," napsal Gibson v prohlášení, které dnes zveřejnila americká média.

Pro populárního herce a režiséra to není poprvé, kdy se dostal do křížku s židovskou obcí. Za jeho snímek Umučení Krista, který sugestivně zachycoval posledních několik hodin pozemského života Ježíše, byl obviňován z rozněcování antisemitských nálad, neboť údajně znázorňuje Židy jako hlavní viníky Ježíšovy smrti. Gibson, silně věřící katolík, však tato nařčení vždy odmítal.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám