Hlavní obsah

V Německu se objevila smrtící horečka lassa

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN

V Německu se před několika dny objevilo onemocnění velmi nebezpečnou smrtící horečkou lassa. Ta spadá do kategorie nejvyšší biologické nebezpečnosti s vysokou úmrtností.

Článek

"Českým občanům však žádné nebezpečí nehrozí," ujistil v úterý Právo hlavní hygienik ČR Michael Vít v reakci na zprávu Světové zdravotnické organizace, která o případu horečky lassa v Německu informovala.

Šlo o 70letého muže, který cestoval letecky z Pobřeží Slonoviny do Bruselu, a další linkou pak do Frankfurtu. Tam byl s horečkou lassa hospitalizován. "Okamžitě jsme se dotázali našich německých kolegů na podrobnosti. Dnes už s jistotou víme, že v obou letadlech, v nichž nemocný muž cestoval, se žádný občan České republiky nevyskytoval," řekl Vít.

Horečka lassa je zákeřné nakažlivé virové onemocnění, které způsobuje zápal plic, poškození ledvin a krvácení do vnitřních orgánů. V Evropě se vyskytuje vzácně, od roku 2000 jím onemocněli v Německu pouze dva lidé a v Česku už několik desítek let nikdo. Virus je znám hlavně v západní Africe, kde ročně způsobuje smrt asi pěti tisícům lidí. Lassa se léčí speciálními léky podle projevů horečky.

Bulovka je připravena

V České republice se na léčbu tropických nemocí specializuje zejména pražská Fakultní nemocnice Bulovka. Primářka infekčního oddělení Hana Roháčová Právu včera řekla, že v posledních 26 letech, odkdy je na klinice, případ horečky lassa neměli.

"Horečka spadá do nejvyšší biologické nebezpečnosti, proto se nic nesmí podcenit. Pokud bychom takového pacienta měli, postarali bychom se o něj. Ale potřebujeme naše centrum dobudovat, aby odpovídalo moderním přísným režimům," uvedla primářka. Její infekční oddělení léčí hlavně malárii a průjmy, které si turisté přivážejí z ciziny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám