Hlavní obsah

Zatčen blízký spolupracovník Tonyho Blaira

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Britský premiér Tony Blair nezažívá šťastné politické časy. Po poklesu popularity jej ve středu postihla další rána. Britská policie totiž zatkla jednoho z hlavních Blairových poradců, kterým je lord Michael Levy (61).

Článek

I když britská média hovoří o zatčení Levyho jako o hotové věci, Scotland Yard jen potvrdil zatčení jedné osoby, ale odmítl ji jmenovat. Potvrdil nicméně, že zatčení je v souvislosti se skandálem kolem údajných předvolebních půjček vládní straně výměnou za místo ve Sněmovně lordů.

Blairův tiskový mluvčí odmítl zatčení komentovat. Mluvčí labouristů zdůraznil, že "strana bude plně spolupracovat s policií". Levy byl důvěrným přítelem Blaira, často spolu hrávali tenis.

Skandál propukl před několika týdny a od prvního okamžiku se dotýká lidí těsně kolem Tonyho Blaira. Dokonce i oficiální pokladník vládní strany uvedl, že o transakcích nic nevěděl. Všichni podezřelí ovšem popřeli, že by dělali cokoli nezákonného.

Zákon z roku 1925 zakazuje udělovat vyznamenání a tituly za finanční dary politickým stranám, což do té doby byla poměrně běžná praxe. Zákon o financování politických stran požaduje, aby byla zveřejněna jména všech finančních dárců, ale nikoli těch, kteří poskytli stranám půjčky za komerčních podmínek - což je případ, o kterém se nyní hovoří.

Tajné věřitele neměla jen vládní Labouristická, ale i opoziční Konzervativní strana, a to dokonce na vyšší částku. Pouze labouristé však byli obviněni, že výměnou za půjčku nabídli křeslo ve Sněmovně lordů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám