Hlavní obsah

Ježíš prý měřil 1,87 metru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MILÁNO

Ježíš byl silný muž a měřil 1,87 metru. K tomuto závěru dospěl italský neurochirurg Nicolo Cinquemani po podrobném rozboru Turínského plátna. Napsal to milánský deník Il Giornale.

Článek

Turínské plátno je podle tradice pohřební roucho, do něhož bylo zahaleno tělo Ježíše Krista po sejmutí z kříže. Na více než čtyři metry dlouhé a metr široké lněné látce je dvojitý otisk postavy muže s vousem a dlouhými vlasy. Od roku 1578 je uchováváno ve speciální schráně v kapli turínské katedrály. Látka se ale podle kritiků Cinquemaniho během staletí srazila, což může udávanou výšku také zkreslovat.

Sporná je navíc samotná pravost plátna. V roce 1988 provedly jeho radiokarbonovou analýzu nezávisle na sobě tři laboratoře, které plátno shodně označily za středověký podvrh z let 1260 až 1390.

Pokud by Ježíš opravdu měřil více než 1,87 metru byl by na tehdejší dobu opravdový obr. Průměrná výška lidí v minulých staletí byla mnohem nižší.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám