Hlavní obsah

USA možná víza nezruší jen pro Poláky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON/VARŠAVA

Americká senátorka Barbara Mikulská tvrdí, že vláda Spojených států odmítá dodatek imigračního zákona, který by měl na přechodnou dobu zrušit víza pro Poláky. Washington podle ní nechce, aby se zrušení víz vztahovalo pouze na Polsko. Mikulská je spoluautorkou novely imigračního zákona.

Článek

"Ministerstvo zahraničí není nadšeno z té novely, protože doufalo v širší řešení, které by zahrnulo rovněž některé další země, jako jsou Maďarsko, Slovensko a pobaltské státy," prohlásila ve čtvrtek Mikulská podle polské agentury PAP během telefonické tiskové konference.

Souhlasí prý se zařazením také dalších zemí do bezvízového programu. Zrušit víza pro Poláky je ale podle ní dobrá cesta. "Myslíme si, že když zatím pomůžeme pouze jedné zemi, posuneme tu věc kupředu. Polsko sehrálo jedinečnou roli v ukončení studené války, takže musíme pro naši novelu získat americké ministerstvo zahraničí," dodala.

Polsku svitla naděje na zrušení víz do USA poté, co americký Senát před třemi týdny schválil dodatek imigračního zákona. Podle novely by do bezvízového programu měly být dočasně na dva roky zapojeny země, které jsou členy Evropské unie, vojensky pomáhají USA ve válce v Iráku či v jejich výsadku Trvalá svoboda v Afghánistánu jednotkou nejméně o 300 vojácích a nepředstavují pro USA bezpečnostní riziko. Ačkoli Polsko není v textu výslovně uvedeno, všechny podmínky splňuje pouze ono.

Reklama

Související témata:

Související články

Paroubek chce zpřísnit víza pro Američany

Předsedovi vlády Jiřímu Paroubkovi (ČSSD) se nelíbí nerovnost při udělování víz mezi Českem a Spojenými státy, Kanadou a Austrálií. Zatímco občané těchto...

Podle Paroubka jsou víza do USA podivná

Za podivnou označil vízovou politiku Spojených států vůči České republice premiér Jiří Paroubek ve středu po zasedání vlády. Kabinet se podle něj shodl na tom,...

Výběr článků

Načítám