Hlavní obsah

Východ Slovenska zasáhly povodně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dlouhotrvající deště o víkendu způsobily na východním Slovensku povodně. Pod vodou se zde ocitlo kolem padesáti obcí v Prešovském a Košickém kraji, uvedl operační důstojník krajské hasičské správy v Prešově Viliam Popadič.

Článek

V obci Olejníkov u Sabinova muselo být evakuováno na 200 osob z romské osady, voda strhla most u Prešova, vyvolala sesuvy půdy a zaplavila sklepy domů a pole. Žádné oběti na životech zatím hlášeny nejsou.

Nejhorší situace byla kolem Bardejova a Prešova, kde hasiči zachraňovali dvě osoby, které uvízly v automobilu, a jednoho cyklistu.

Vodohospodáři se obávají dalších záplav na Torysu u Košických Olšan, kde výška hladiny dosáhla výše pěti metrů. Podle vodohospodářů zde v roce 2004 dosáhla při podobné události výšky 638 centimetrů,. Normální stav se pohybuje kolem dvou metrů.

Stoupat bude pravděpodobně ještě Hornád, do kterého se vlévá Hnilec. Tento tok dosáhl v sobotu třetí nejvyšší stupeň povodňové aktivity a po dočasném poklesu se opět rozvodnil a ohrožoval obce v povodí. Protože pršelo i na Ukrajině a v Rumunsku, může stoupnout také Tisa na hranicích s Maďarskem.

Romové z osady u Olejníkova už se připravují na to, že stráví nejbližší noc asi v kulturním domě. "Vypadá to tak, připravujeme jim jídlo a mezitím se část z nich snaží zpevnit koryto potoka, aby voda osadu nezatopila," uvedla starostka obce Eva Bartošová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám