Hlavní obsah

Abbás chce referendum o podobě palestinského státu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

RALLÁH/GAZA

Pokud se vládnoucí Hamás a poražený Fatah neshodnou do deseti dnů na politickém programu, vypíše do 40 dnů předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás referendum o podobě budoucího palestinského státu. Uvedl to ve čtvrtečním projevu na konferenci palestinských frakcí. Hamás s referendem souhlasí.

Článek

Abbás plán na referendum zdůvodnil slovy: "Situace je stále nebezpečnější. Celý národ je v ohrožení. Nemůžeme čekat po zbytek života."

Předseda palestinského parlamentu Azíz Duvajk s referendem souhlasí.:"Obrátit se na národ je v demokracii nejdůležitější princip.

Osmnáctibodový dokument podpořily významné postavy Hamásu, Fatahu, Lidové fronty za osvobození Palestiny a Islámského džihádu.

Střety Fatahu a Hamásu přitom dále pokračují. Jeden policista zemřel ve  čtvrtek ve městě Gaza při střetu příslušníků řádné palestinské policie se členy policejní jednotky Hamásu. Zraněni byli čtyři příslušníci řádné policie a pět civilistů. Obě strany se obviňují z vyprovokování incidentu.

Spor o podobu státu

Abbásův Fatah uznává Izrael a chce, aby se hlavním městem budoucího palestinského státu, který vznikne na okupovaných územích byl Východí Jeruzalém. Hamás neuznal Izrael a oficiálně vyzývá k vytvoření islámského státu na území Izraele. Premiér Ismaíl Hanija ale uvedl, že pokud se Izrael stáhne za hranice před šestidenní válkou v roce 1967, uzavře s ním dlouhodobé příměří aniž by ho ale uznal.  Abbás ale od Hamásu požaduje, aby se vzdal násilí a uznal židovský stát.

V referendu by se hlasovalo, zda lidé souhlasí s tím, že by stát vznikl na územích, která Izrael obsadil v roce 1967. S touto ideou přišli věznění Palestinci.

Jednání na dálku

Obě frakce spolu jednají v Gaze i v Ramalláhu a jednací místnosti jsou propojena videotechnikou. Haníja i Abbás sice ujišťovali, že jsou připraveni odložit osobní nevraživost, avšak vzdálenost mezi oběma dějišti konference neshody mezi oběma spíš podtrhovala. Jako první promluvil premiér Ismáíl Haníja a řekl, že vláda pod vedením Hamásu neustoupí v otázce práv Palestinců.

Abbás mluvil spatra. "Jsme zde, protože máme neshody. Nebezpečí proniklo do všech domů. V nebezpečí je náš celonárodní cíl. Proč bychom měli bojovat proti sobě navzájem, máme-li mnohem větší problém?" řekl s poukazem na izraelskou okupaci západního břehu Jordánu.

Reklama

Výběr článků

Načítám