Hlavní obsah

Američanům na cestách radí kapesní průvodci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nemluvte tak hlasitě, naslouchejte druhým. Zlepšete svůj projev. Takové rady americkým obchodníkům pracujícím nebo cestujícím do zahraničí dává v letáku jedna nevládní organizace. Cílem Průvodce občana ve světě je podle ní zlepšit obraz Američanů v cizině tváří v tvář rostoucímu antiamerikanismu.

Článek

Průvodce obsahuje celkem 16 podnětů, které mají změnit chování Američanů v zahraničí. Čtyřstránkový leták bude brzy k dostání v řetězcích velkých společností, jako jsou například McDonald, hotely Loews nebo pobočky softwarové společnosti Novell.

"Buďte hrdí po ´americkém způsobu´, ale nezapomeňte, že to není jediný způsob. Lekce morálky si schovejte pro své děti. Mějte velké vize, ale mluvte o nich skromně," zní další rady.

Autoři brožurky je sestavili na základě výzkumu v 96 zemích. "Na jednu stranu nás ve světě obdivují za naše mladické nadšení, optimismus a náš podnikavý duch, na druhou stranu jsme vnímáni jako hluční, arogantní a ignorující jiné kultury, než je ta naše," uvedl Keith Reinhard, zakladatel Podnikatelské diplomatické akce (BDA), která leták vydala. Reinhard věří, že se díky brožurce podaří spravit špatnou pověst Američanů ve světě.

Nástrahy cesty za fotbalem

Podobné průvodce nedávno vyšly i pro ty Američany, kteří se chystají na mistrovství světa ve fotbale do Německa. V první řadě se podle něj musí připravit na zklamání, pokud jde o jejich představy o Němcích: prakticky nikdo už nepobíhá na veřejnosti v pověstných krátkých kožených kalhotách s padacím mostem, což o Hamburku, kde mimo jiné bude hrát americké mužstvo, platí dvojnásob.

Knížky nabízejí řadu "praktických" pokynů, na jaké by Američan sám nikdy nepřišel. Například: "Neopírejte se nikdy o cizí auto - auta jsou v Německu posvátná. Nesedejte si nikdy v plavkách do sauny. Netelefonujte nikomu mezi 20:00 a 20:15 večer - to běží hlavní zprávy v televizi."

Dále se nedoporučuje mluvit pozitivně o prezidentu Georgi Bushovi. "Pokud budete současnou politiku USA obhajovat příliš rozhodně, riskujete spor." A ještě něco: v Německu se při jídle drží celou dobu příborový nůž v ruce a kousky si ukrajujete průběžně, místo abyste si porci nejprve nakrájeli na kousky, pak nůž odložili a jedli jen vidličkou. Žvýkat jídlo s otevřenou pusou nebo s plnými ústy mluvit se považuje na nevychovanost, stejně jako žvýkačka ve společnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám