Hlavní obsah

Švédský tanker našel českého Robinsona

Záhadný muž, kterého objevila 21. dubna letošního roku posádka švédského tankeru v moři mezi Dánskem a Norskem, je podle informace švédského rozhlasu Čech. Prý mu je 49 let a pochází z Domažlic.

Článek

Muž původně tvrdil, že je Američan a strávil několik dní plavbou na voru, postaveném z dřevěných fošen a čtyř plechových sudů. Námořníci ho nalezli s omrzlinami na nohou a dehydrovaného. Záhadný trosečník udával, že byl vyhozen z lodi, na jejíž jméno si ale nepamatuje. Neměl u sebe žádné doklady, ale mluvil perfektně anglicky a tvrdil, že se jmenuje George Williams. Dlouhou dobu prý strávil v USA, ale narodil se v Kapském Městě v Jihoafrické republice. Trosečník údajně pracoval v Evropě, ale nechtěl říct kde.

Stejně jako záhadný "pianista" loni ve Velké Británii, přijel i tento podivín prakticky odnikud a za každou cenu tajil své pravé jméno i původ. Po téměř měsíční usilovné práci však Seveřané jeho totožnost vypátrali, uvedl rozhlas. Podle jeho údajů má podivín "zcela běžné české jméno", které však nezveřejnil. Proč a jak se do skandinávského moře dostal, však ještě není zcela jasné.

Ve Švédsku se spekulovalo i o tom, že by mohlo jít o Rusa. Byl umístěn pod kontrolu do uprchlického tábora u Göteborgu, i když o azyl ve Švédsku nikdy nepožádal. Uvedl jen tolik, že by se rád dostal do USA.

S azylovou praxí však již dotyčný Čech zkušenosti tak jako tak má. V 80. letech prý žádal o azyl v Německu, poté žil určitou dobu ve Velké Británii.

Policie zatím údaje švédského tisku odmítá podrobně komentovat. Severská média však uvádějí, že po dokončení vyšetřování bude dotyčný vydán do České republiky.

Reklama

Výběr článků

Načítám