Hlavní obsah

Švédsko: Erikova adoptivní matka dostala půl roku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JÖNKÖPING

Linda Bergquistová, švédská adoptivní matka tříletého českého chlapce Erika, který 8. ledna zemřel ve své nové severské rodině, půjde pro zanedbání rodičovské péče na šest měsíců do vězení. V Jönköpingu o tom ve středu rozhodl tamní soud.

Článek

Její manžel Rickard Bergquist si podle rozsudku stejného soudu z 30. března odpyká stejně dlouhý trest odnětí svobody. [celá zpráva] Žena však byla nejprve podrobena soudně nařízenému psychiatrickému vyšetření, a proto byl verdikt v jejím případě zdržen. Vzhledem k tomu, že je psychicky zdráva, si trest odbude v normální věznici.

Soud Lindu poslal v závěru svého hlavního líčení 13. března na psychiatrické vyšetření. Nebyl si jist, zda je Linda Bergquistová schopna odpykat si svůj díl trestu v normálním vězení, nebo zda bude muset být umístěna v nucené psychiatrické péči.

Jednatřicetiletý otec a o rok mladší matka adoptovali chlapce z Česka vloni v létě a v jeho novém domově mu dali jméno Freddie.

Oproti očekávání však péči nezvládali a nakonec podcenili zranění na chlapcově těle, do nichž se dostala infekce a té hoch 8. ledna podlehl.

Na oba adoptivní rodiče byla 3. února uvalena vazba. Čelili obvinění, že chlapec zemřel následkem zanedbání rodičovské péče. Přímou souvislost se však žalobě nepodařilo prokázat, a tak byla klasifikace trestného činu později změněna na ublížení na zdraví z nedbalosti.

Případ vzbudil velkou pozornost a kritizovány jsou i švédské úřady, které měly problémy odhalit.

Reklama

Související témata:

Související články

Švédští rodiče adopce Erika litovali

Ačkoliv švédští rodiče se na malého Erika, kterého adoptovali z ČR nejprve těšili, brzy prý litovali peněz, které za jeho adopci dali. Chlapec zemřel v lednu...

Výběr článků

Načítám