Hlavní obsah

Spojené státy čelí v Ženevě obvinění z mučení zajatců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŽENEVA

Spojené státy se budou od pátku do pondělí před Výborem OSN pro mučení zodpovídat z obvinění, že porušují Ženevské konvence při zacházení se zadrženými podezřelými z terorismu. Do Ženevy proto odcestovalo třicet vysokých amerických představitelů z amerických ministerstev obrany, spravedlnosti i zahraničí pod vedením právního poradce vlády Johna Bellingera.

Článek

Před výborem budou vypovídat  o opatřeních používaných v rámci války proti terorismu. Výbor bude chtít znát podrobnosti o tajných věznicích spravovaných americkou Ústřední zpravodajskou službou (CIA) i o vězních, k nimž nemá nikdo přístup. Chce znát jejich počty i národnosti. Požadovat bude také podrobnosti o přepravě zadržovaných do třetích zemí, kde je povoleno mučení. Ptát se zřejmě bude i na opatření zavedená po skandálu s mučením vězňů v iráckém Abú Ghrajb a na to, šetřila-li nějaká nezávislá komise, zda mučení odsouhlasili nějací vysocí vládní úředníci.

USA odmítají, že by zadržované týrali, humanitární organizace však Spojené státy opakovaně obviňují, že porušují konvence zakazující mučení a týrání vězňů v táborech na základně Guantanámo, v Iráku i v Afghánistánu. Tvrdí, že CIA unáší lidi a předává je do zemí, kde je mučení povolené. Poslední zprávu o amerických praktikách dostali členové výboru od organizace Amnesty International tento týden [celá zpráva]

Výbor OSN nemá žádné pravomoce uvalit sankce, jak však říká Jennifer Daskalová z organizce bojující za lidská práva Human Rights Watch: Podstatné je, že je to poprvé, kdy se USA zodpovídají z mučení v souvislosti s postupy zavedenými po 11. září 2001." Tehdy USA zahájili válku proti terorismu. Zadržené ovšem nepovažují za válečné zajatce, ale za zločince.

Americký ministr hájí Guantánamo

Americký ministr spravedlnosti Alberto Gonzales ve čtvrtek hájil vězení na Guatánamu: "Guantánamo existuje, protože je absolutně nezbytné. Kritici tvrdí, že bychom ho měli zrušit, ale nikdo Spojeným státům nenabídl náhradní řešení."

Potvrdil, že Spojené státy nehodlají propustit na svobodu lidi, kteří jsou ochotni se opět chopit zbraní proti USA, ani je postavit před civilní soudy kvůli ohrožení národní bezpečnosti. Podle ministra jde o "nepřátelské bojovníky", kteří se nemohou těšit žádným běžným právům. "Zákon války říká, že není zapotřebí proti zajatcům vznést obvinění. A lze je zadržovat po dobu nepřátelství," řekl Gonzales.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám