Hlavní obsah

Srbsko nevydalo Mladiče, hrozí mu přerušení jednání s EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL/MILÁN/BĚLEHRAD

Evropská unie ve středu rozhodne, zda pozastaví asociační rozhovory se Srbskem a Černou Horou plánované na 11. května. Bělehrad totiž nevydal do konce dubna Mezinárodnímu trestnímu tribunálu pro bývalou Jugoslávii (ICTY) v Haagu bosenskosrbského generála Ratka Mladiče, obviněného z válečných zločinů.

Článek

Hlavní žalobkyně ICTY Carla Del Ponteová sdělila, že počká do středy na oficiální sdělení Bělehradu, jak to s Mladičovým zatčením vypadá. "Mladičův případ je nadále otevřený. Zítra se dozvíme, zda srbské úřady zadržely Mladiče, či nikoli, a poté zaujmeme svoje stanovisko ke spolupráci s Bělehradem," prohlásila Del Ponteová.

Komisař EU pro rozšíření Olli Rehn, s nímž Del Ponteová postup projedná, v úterý prohlásil, že EU nemá jinou možnost než asociační rozhovory se SČH přerušit: "Fakta jsou jasná. Vidíme, že Ratko Mladič není v Haagu a spolupráce (Srbska) s Haagským tribunálem není dostatečná."

Do Bruselu odcestoval srbský vicepremiér Miroljub Labus. Chce jednat s Rehnem o pokračování spolupráce. Labus v Radiu B92 řekl, že srbská vláda nemůže garantovat, že Mladič bude zadržen do středečního setkání Rehna s Del Ponteovou. "Může se to stát dnes, ale i v dalších pěti letech," uvedl Labus.

Ministr obrany SČH Zoran Stankovič prostřednictvím srbských médií opět vyzval Mladiče, s nímž ho vážou letité dobré vztahy, aby se vzdal. "Žádný z nás nemůže být důležitější než národ a občané státu," prohlásil v rozhovoru pro televizní stanici Palma Plus Stankovič. Také premiér Srbska a Černé Hory Vojislav Koštunica se chce kvůli přerušení rozhovorů s EU obrátit na srbskou veřejnost.

Reklama

Výběr článků

Načítám