Hlavní obsah

Zpráva potvrdila: Írán obohacoval uran

Právo, CNN, roš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Írán navzdory výzvě Rady bezpečnosti OSN (RB) obohacoval uran. Ve zprávě předložené v pátek RB to konstatoval ředitel Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Mohamed Baradej.

Článek

"Budeme usilovat o jednotnou meziárodní frontu, abychom Írán mírovými prostředky přesvědčili vzdát se ambicí získat jadernou zbraň," prohlásil v první reakci prezident USA George W. Bush.

"Zpráva ukazuje, že Írán neudělal nic, aby splnil rezoluce MAAE a výzvu předsedy RB," řekl americký velvyslanec v OSN John Bolton.

Zastavit aktivity kolem obohacování do 30 dnů vyzvala RB Teherán 29. března kvůli tomu, že dosud neobjasnil všechny aspekty svého programu. Důvodem výzvy jsou trvající obavy, že Teherán by mohl využít jádro k vývoji atomové zbraně. Írán ale místo toho 12. března oznámil, že proces obohacování úspěšně spustil.

USA podle Boltona považují problém za naléhavý a jsou připraveny usilovat, aby RB bez odkladu přijala rezoluci v duchu 7. kapitoly Charty OSN. Nemá být o sankcích, ale má zavázat Írán ke splnění dosavadních požadavků MAAE, uvedl.

Írán neučinil řadu dodatečných kroků, jimiž by doložil výhradně mírový účel svého programu, v jehož rámci se podle USA snaží dospět k jaderné zbrani, řekl Bolton, i když připustil, že zpráva MAAE uvádí, že o tom nenašla žádný přímý důkaz. Podle Boltona o tom však svědčí zmínka dokumentu o možné snaze Íránu získat uranový kov využitelný v jaderných hlavicích, již známý vývoj balistických raket a také rozsah jaderného programu.

Ahmadínežád: Kašleme na rezoluce

"Ti, kdo chtějí zabránit Íráncům naplnit své právo (na jaderný program), by měli vědět, že kašleme na nějaké rezoluce (OSN)," řekl íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád jen několik hodin před vypršením lhůty v projevu v západní provincii Zandžán. "Írán má kapacitu stát se rychle světovou supervelmocí," prohlásil prezident. "Nepotřebujeme zbraně, protože naše postavení ve světě je nyní mnohem mocnější a postoj Íránu ovlivňuje světovou rovnováhu sil," dodal.

Írán však ve čtvrtek kompetenci RB zpochybnil: "Pokud Rada bezpečnosti přijme rozhodnutí, která nejsou v její kompetenci, Írán se nebude cítit zavázán je dodržovat," prohlásil velvyslanec v OSN Džavád Zaríf.

RB se může podle Charty zabývat kteroukoli otázkou týkající se udržení a posílení mezinárodního míru a bezpečnosti a vtisknout svým rozhodnutím závaznou povahu formou rezoluce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám