Hlavní obsah

Poláci prý tajili ptačí chřipku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VARŠAVA

Polská vláda prý tajila informaci o tom, že se v zemi objevil nebezpečný virus ptačí chřipky. Tvrdí to úterní vydání deníku Gazeta Wyborcza. Podle listu pracovníci polského veterinárního institutu v Pulavách již v sobotu věděli, že labutě nalezené v Toruni usmrtil virus H5N1, ale na přání ministerstva zemědělství to neřekli novinářům.

Článek

"Není známo, proč ministr zemědělství Krzysztof Jurgiel poprosil šéfa laboratoře v Pulavách o utajení informace o viru ptačí chřipky. Je možné, že šlo o lepší přípravu krizového štábu a zamezení případné panice," napsala Gazeta Wyborcza. Pulavská laboratoř proto podle listu nejprve zveřejnila informaci o tom, že objevila u uhynulých labutí virus H5, a až teprve později potvrdila, že je to i pro člověka nebezpečná verze H5N1.

Pracovníci laboratoře odmítají, že by podlehli tlaku ministerstva a zprávu o nálezu nebezpečného viru zatajili. "Čekali jsme se zveřejněním, protože jsme neměli jistotu. Obvinění jsou směšná," uvedl v úterý v televizi TVN24 šéf pulavské laboratoře Tadeusz Wijaszka. Přiznal ale, že veterináři měli od počátku podezření, že ptáky zabil virus H5N1.

Dvě mrtvé labutě nakažené ptačí chřipkou našli ve čtvrtek veterináři v severopolské Toruni na břehu řeky Visly. Policie uzavřela nábřeží. Kvůli tomu a kvůli dezinfekčním rohožím, které se objevily v ulicích města, se tam tvoří dlouhé kolony a zácpy. V pondělí veterináři oznámili, že nedaleko místa nálezu prvních dvou nakažených labutí našli třetí uhynulý kus. Také u tohoto ptáka zatím objevili virus H5.

Polsko je desátou zemí Evropské unie, která virus H5N1 potvrdila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám