Hlavní obsah

Rusko chce těžit na Měsíci helium

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Rusko chce do deseti let založit stálou stanici na Měsíci. Informoval o tom šéf korporace RKK Eněrgija Nikolaj Sevasťjanov. Do roku 2020 chce navíc Rusko začít na Měsíci dobývat vzácný izotop helium-3, který se využívá v termojaderné energetice.

Článek

Měsíc je podle vědců místem, kam by se za několik desítek let mohla přesunout těžba surovin. Dříve odebrané vzorky měsíčních hornin vykazují podle odborníků vysoký obsah tříatomového helia, což je plyn, který může v reakci s izotopem vodíku deuteriem vytvořit velké množství energie.

Zásoby helia-3 na Měsíci odhadují vědci na 500 miliónů tun. Termonukleární reakce patří mezi ekologicky neškodné. Protony, které unikají z reaktorů, jsou podle vědců jen minimálně radioaktivní a neschopné proniknout do materiálů.

Podle ředitele Institutu geochemie a analytické chemie Ruské akademie věk Erika Galimova je na Měsíci až 10 000krát více helia-3 než na Zemi. Aby se pokryly veškeré energetické potřeby Země, stačilo by z vesmíru přivést 100 tun helia-3. Na dobytí jedné tuny vzácného izotopu by ale bylo potřeba odkrýt 20 000 kilometrů čtverečních měsíční půdy do hloubky tří metrů, zjistili vědci.

Předtím je ale nutné provést podrobný geologický průzkum měsíčního naleziště, postavit na Měsíci těžební základnu, vymyslet roboty a vyškolit těžební operátory. Navíc zkonstruovat vesmírnou loď, která by prvek dopravovala na Zem.

K návrhu šéfa Eněrgije se už pochvalně vyjádřil šéf Ruské kosmické agentury Roskosmos Anatolij Perminov a projednáván byl i s šéfem energetické společnosti RAO JES Anatolijem Čubajsem. "Kdo dříve porozumí heliu, ten také vyhraje souboj za světové energetické prvenství," míní Galimov, podle kterého je ruský kosmický program stále živý a schopný nové měsíční zadání splnit.

Kromě helia-3 je na Měsíci také dostatek jiných látek, které mohou být využity i při stavbě měsíční základny. Na Měsíci je dostatek železa, chrómu, thoria nebo uranu a dalších vzácných prvků.

Bývalí sovětští inženýři drží s Měsícem několik prvenství - sovětská družice jako první Měsíc celý obletěla, Sověti také poprvé vyfotografovali jeho odvrácenou stranu. V 60. a 70. letech převzali aktivitu Američané, první člověk se prošel po Měsíci 20. července 1969. Sověti se ještě čtyřikrát pokusili tajně vypravit na Měsíc expedici, vždy byl ale start odložen kvůli technickým nedostatkům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám