Hlavní obsah

Izraelskou tajnou službu kritizují, že neavizovala vítězství Hamásu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

GAZA/JERUZALÉM

Izraelská tajná služba Šin Bet je tvrdě kritizovaná, že nedokázala předpovědět volební vítězství Hamásu. "Dělali jen to, co ostatní; přečetli si předvolební průzkumy, které dávaly větší šanci Fatahu," sdělil v pátek agentuře AFP nejmenovaný izraelský bezpečnostní činitel.

Článek

Ministr obrany Šaul Mofaz na čtvrtečním setkání s premiérem Ehudem Olmertem prohlásil, že pokud bezpečnostní služba selhává ve věci, která se "děje Izraeli pod nosem, jak chce pak zemi připravit na hrozící válku?"

Zdroj agentury AFP ale řekl, že bezpečnostní služba Mofazovi loni v červnu, tedy před stažením Izraele z pásma Gazy, předala zprávu, v níž upozorňovala na možnost, že se na palestinských územích dostane k moci Hamás: "Ministr byl překvapen, ale nevyžádal si ověření. Neudělal vůbec nic."

Bývalý poradce Šin Betu Matti Steinberg listu Ha´arec řekl, že vláda měla reagovat: "Chovají se  jako kočka, která zůstane přimrazená na místě, když ji osvítí reflektory auta, místo aby jednala." Podle něj přijde masový přesun teroristů do pásma Gazy, kteří využijí "nepopsatelný chaos, který nastane".

Pokračují střety mezi Fatahem a Hamásem

V pátek pokračovaly potyčky mezi ozbrojenými příslušníky palestinského radikálního hnutí Hamás a dosud vládnoucího Fatahu. Zraněni při nich byli tři lidé.

Ke střetu došlo v táboře Chán Junís, když lidé vycházeli z mešity. Příznivcům Hamásu se údajně nelíbilo kázání imáma, který dával najevo sympatie k Fatahu. Už ve čtvrtek vypukla přestřelka před budovou palestinského parlamentu v Ramalláhu,  při níž byli dva lidé zraněni.

Nový střet vzbuzuje obavy, jak se Hamásu podaří zajistit na palestinských autonomních územích bezpečnost. Podle izraelské rozvědky ale Hamás v nejbližší době udrží na územích klid. Mnohem víc se Izraelci obávají ozbrojených složek Fatahu, který měl volby podle průzkumů vyhrát. Většina policistů patří k Fatahu a jejich nespokojenost by mohla vyústit v atentáty.

Hamás bude pověřen sestavením vlády

Předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás v pátek oznámil, že sestavením vlády pověří Hamás. Už předtím Hamás uvedl, že chce jednat o sestavení vlády a vůdce Hamásu Ismaíl Haníja sdělil, že se v příštích dvou dnech chce setkat s Abbásem. Radikálové chtějí o vládě jednat se všemi případnými partnery, ale Fatah o členství v kabinetu zatím nemá zájem, chce jít do opozice se soustředit se na posílení hnutí.

Do pásma Gazy se možná už příští týden vrátí z exilu politický vůdce Hamásu Chálid Mišal, kterého se Izrael pokusil v minulosti zlikvidovat.

V nově zvoleném palestinském parlamentu nezasedne 14 ze 132 nově zvolených poslanců, protože sedí v izraelských vězeních. Nejznámějším je volební lídr Fatahu Marván Barghútí, který byl odsouzen na pět doživotních trestů za přípravu atentátů.

Reklama

Související témata:

Související články

Palestinské volby budou referendem o Hamásu

Hlasováním 40 tisíc příslušníků bezpečnostního aparátu začaly v sobotu dlouho odkládané volby palestinského parlamentu. Hlavní pozornost se však upírá...

Výběr článků

Načítám