Hlavní obsah

Atentátník na papeže si zahraje ve filmu sám sebe

Právo, Jiří Roškot

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŘÍM

Mehmet Ali Agca (48), který spáchal atentát na papeže Jana Pavla II., si podle všeho zahraje hlavní roli v autobiografickém filmu, který se bude natáčet v Mexiku. Informoval o tom v úterý italský týdeník Gente s tím, že za roli má Agca inkasovat osm miliónů dolarů (téměř 200 miliónů korun).

Článek

Časopis se odvolal na Agcova blízkého přítele a bodyguarda Haydara Mengiho, podle nějž atentátník byl několik dní nezvěstný, neboť dojednával podmínky natáčení s nejmenovanou hollywoodskou produkční společností a převzal už zálohu půl miliónu dolarů.

V rámci dohody Agca dále americké společnosti poskytne exkluzivní interview, v němž popíše všechny podrobnosti útoku na Jana Pavla II. z května 1981. Týdeník Gente uvedl, že Agca již musel odmítnout jeden rozhovor, za který měl inkasovat 600 tisíc dolarů, protože mu to smlouva neumožňuje. Kontrakt mu také zakazuje objevovat se na veřejnosti.

Motivy útoku na papeže nebyly nikdy uspokojivě vysvětleny - Agca nejdříve tvrdil, že jednal na vlastní pěst, poté zase, že ho najaly tajné služby z tehdejších východoevropských komunistických zemí. Nakonec vše popřel, experti se ale přesto domnívají, že atentát zinscenovala a řídila Moskva.

Mengi tvrdí, že život jeho chráněnce se po propuštění z istanbulské věznice ocitl v ohrožení. "Zabít ho je jediná možnost, jak ho umlčet. Jsem si jist, že bude v bezpečí, až svůj příběh poví co nejvíce lidem," řekl. Také italský soudce, který Agcův případ v roce 1981 projednával, v místním tisku uvedl, že bývalému atentátníkovi může jít o život.

Agca si za útok na papeže v italské věznici odseděl 19 let. V roce 2000 byl pak přemístěn do vězení v Istanbulu, kde si měl odpykat doživotí za vraždu a další zločiny spáchané v Turecku. Na amnestii byl tento měsíc propuštěn. 

Reklama

Související články

Papežův atentátník je na svobodě

V Istanbulu ve čtvrtek ráno propustili z vězení Mehmeda Ali Agçu. Muže, který v roce 1981 v Římě spáchal neúspěšný atentát na papeže Jana Pavla II. Agça...

Výběr článků

Načítám