Hlavní obsah

Spadlá střecha v Bavorsku: až 15 mrtvých bruslařů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAD REICHENHALL

Po čtyřiadvaceti hodinách museli záchranáři v úterý navečer přerušit hledání v troskách zimního stadiónu v bavorském Bad Reichenhallu. Hrozilo, že se zbytky střechy zřítí i na ně. V sutinách budovy zemřelo 15 lidí, kteří si přišli do haly zabruslit. Čeká se na specializovanou firmu, která bude umět zbytky střechy rozebrat kus po kusu.

Článek

Jedenáct těl už se podařilo z trosek vyprostit, další dvě těla prý záchranáři spatřili. Dvě osoby jsou stále nezvěstné. "Nevzdáme naději, dokud všechny pohřešované nenajdeme," prohlásila ve svém veřejném vystoupení německá kancléřka Angela Merkelová. Šance, že by pod sutinami mohl někdo přežít, je ale mizivá. V Bavorsku celou dobu od neštěstí mrzne.

Příčiny pádu střechy zatím stále nejsou úplně jasné. S největší pravděpodobností je na vině sníh, kterého tady v pondělí napadlo až 50 centimetrů.

Příliš těžký sníh

Starosta Bad Reichenhallu tvrdí, že personál zimního stadiónu situaci nepodcenil. V pondělí prý zaměstnanci změřili výšku sněhu na střeše, ale všechno prý bylo v limitu, který měla stavba vydržet.

Problém je v tom, že sníh, který v Alpách v pondělí padal, obsahoval nezvykle velké množství vody. "Krychlový metr lehkého sněhu může vážit 100 až 200 kilogramů, u těžkého sněhu to ale může být i půl tuny," prohlásil německý meteorolog Manfréd Spatzierer z agentury Meteomedia.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám