Hlavní obsah

Time: Osobnostmi roku Gatesovi a zpěvák Bono

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Osobnostmi roku jsou podle amerického časopisu Time majitel společnosti Microsoft Bill Gates se svou manželkou Melindou a irský rockový zpěvák Bono. Oceněni byli za humanitární úsilí v různých oborech působnosti: od boje proti malárii a AIDS přes vzdělávání až po snižování dluhů nejchudších států světa.

Článek

"Za to, že inteligentním způsobem konali dobro, že přepsali politiku, že učinili milosrdenství modernějším a že nás ostatní vyzvali, abychom je následovali, jsou Bill a Melinda Gatesovi a Bono osobnostmi roku časopisu Time," oznámil týdeník ve svém nejnovějším vydání s datem 19. prosince.

Zakladatel počítačové společnosti Microsoft Bill Gates, který s osobním jměním 46,5 miliardy dolarů stanul letos znovu v čele nejbohatších lidí světa na žebříčku časopisu Forbes, a jeho manželka byli časopisem Time oceněni za svou práci v Nadaci Gatesových, největší světové charitativní organizaci s majetkem 29 miliónů dolarů (přibližně 725 miliónů korun).

Stovky projektů, sponzorovaných Nadací Gatesových, se v prvé řadě zaměřují na zdravotnictví, od očkování dětí po vývoj nových léků, dále pak na různé vzdělávací programy a stipendia ve Spojených státech i v zahraničí.

Bono Vox oceněn za boj proti chudobě

Frontman skupiny U2 Bono Vox byl ohodnocen jako "rocker, který učinil snižování zadluženosti přitažlivým". Bono vedl se svým hudebním kolegou Bobem Geldofem kampaň za zmírnění bídy v Africe, snažili se jejím prostřednictvím zrušit dluhy nejchudších zemí světa; součástí kampaně byly i červencové megakoncerty Live 8. Pravděpodobně i díky tlaku populárních osobností se vyspělé národy světa v červenci dohodly do roku 2010 zdvojnásobit pomoc rozvojovým zemím a zrušit dluhy nejchudších států.

"Bono okouzloval, strašil a morálně vydíral vůdce nejbohatších zemí světa, až nakonec odpustili nejchudším zemím dluhy ve výši 40 miliard dolarů," podotkl Time.

Time rovněž jmenoval bývalé americké prezidenty - republikána George Bushe a jeho demokratického následovníka Billa Clintona - "Společníky roku" za jejich humanitární úsilí po řádění ničivých vln tsunami v Asii a hurikánu Katrina v Mexickém zálivu a za nečekané přátelství, které při této práci vzniklo.

Anketa uspořádána poprvé v roce 1927

Anketa o osobnost roku se už pravidelně stává předmětem četných spekulací a někdy i ostré kritiky jako kupříkladu po kontroverzních volbách, kterou byl v roce 1938 Adolf Hitler či v roce 1979 íránský vůdce Ajatolláh Chomejní.

Prezident USA George Bush se osobností roku stal loni. Před dvěma lety, tedy v době, kdy Spojené státy provedly invazi do Iráku, se jí stal americký voják. Letos byla mimo jiné kandidátkou i Matka příroda reprezentující tsunami, hurikány a zemětřesení.

Cílem ankety je vybrat "osobnost, která nejvíce ovlivnila mediální zprávy a naše životy, ať už v dobrém, nebo ve zlém, a ztělesňovala to, co bylo v uplynulém roce důležité".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám