Hlavní obsah

U Londýna uhasili všechny ropné nádrže

Právo, DPA, BBC, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Likvidace požáru ropného terminálu v Hemel Hempsteadu (severně od Londýna), který od neděle vytvořil hustý oblak tmavého dýmu nad částí jižní Anglie, se v úterý přiblížilo ke konci. Hasiči uhasili již všech 20 nádrží. "Zůstává ještě několik malých ohňů, ale nádrže jsou uhašeny," oznámil šéf místních hasičů Roy Wilsher.

Článek

Tvorba dostatečného množství hasicí látky si každou minutu vyžádala na 32 tisíc litrů vody. Hasiči se ještě v noci na úterý pustili opět do práce poté, co v pondělí večer byla jejich operace přerušena kvůli obavám z nové exploze.

Na likvidaci požáru, jenž je podle expertů největším na ropném zařízení v Evropě od konce 2. světové války, se trvale podílelo na 150 příslušníků hasičského sboru. Přesnou příčinu pohromy britské úřady zatím nestanovily, nadále však vycházejí z předpokladu, že jde o neštěstí. Teroristické pozadí incidentu policie již v neděli vyloučila. Podle předběžných odhadů napáchal oheň škody za 100 miliónů eur (2,9 mld. Kč).

Britské úřady se dále snažily analyzovat kouřový oblak, který se mezitím dostal i nad severní Francii. Meteorologové uklidňovali veřejnost, že dým prý neobsahuje "nic jiného než to, co vzniká při ohňostroji". Ministerstvo životního prostředí ale nevyloučilo, že by se škodliviny mohly s deštěm dostat do půdy. V nejoptimálnějším případě by se oblak mohl postupně rozplynout nad Atlantikem.

500 lidí stále nesmí domů

Kvůli dýmu se na 500 lidí z bezprostředního okolí terminálu stále nemohlo vrátit do svých domovů. Budou prý muset ještě několik dní setrvat v provizorních příbytcích a vyčkat, než se vzduch v jejich bydlištích vyčistí.

Lidé ze vzdálenější oblasti byli vyzváni, aby pokud možno nevycházeli z domů a měli uzavřena všechna okna a dveře. V okruhu 17 kilometrů zůstaly i v úterý uzavřeny všechny školy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám