Hlavní obsah

Slovenští zemědělci chtějí vyšší dotace

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Několik stovek zemědělců z celého Slovenska demonstrovalo ve středu před budovou parlamentu v Bratislavě a žádalo zvýšení dotací. "Máme nižší dotace než staří členové unie, ale také nižší než v sousedních státech. To nás může zničit, už nemáme kam ustoupit," řekl Právu Karol, který přijel ze zemědělského družstva z Lučenci.

Článek

Vládní návrh státního rozpočtu, který začal ve středu projednávat slovenský parlament, počítá s přímými platbami pro zemědělce ve výši 7,4 miliardy slovenských korun, což je 54 procent podpory poskytované v původních zemích Evropské unie.

"Za Českem tak budeme zaostávat o devět procent, za Maďarskem a Polskem o jedenáct procent. Tomu nemůžeme konkurovat, je to pro nás likvidační. Žádáme zvýšení přímých plateb ze státního rozpočtu o 1,5 miliardy korun," uvedl předseda Slovenské zemědělské a potravinářské komory Ivan Oravec. Upozornil, že na Slovensko se dovážejí ročně potraviny za 30 miliard korun. "Když nedostaneme vyšší podporu, ztratíme úplně schopnost konkurovat," dodal Oravec.  

V rukou zemědělců z Dunajské Stredy, Galanty, Senice, Staré Ľubovně a dalších měst se objevily hesla "Nebojíme se konkurence, ale rozdílných podmínek", "Nechceme protestovat, chceme pracovat", "Také venkov chce žít" a "Nesplněné sliby = ztráta důvěry".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám