Hlavní obsah

Iráčtí únosci pohrozili smrtí humanitárních pracovníků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Iráčtí únosci zabijí Brita, Američana a dva Kanaďany, jestliže nebudou do 8. prosince propuštěni všichni vězni z iráckých věznic. Požadavek vyslovila skupina Meče pravdy na videokazetě se záběry unesených, kterou předala televizi Al-Džazíra.

Článek

Záběr, kde jsou vidět oba Kanaďané, jak jedí, je bez zvuku, podle Al-Džazíry, která se odvolává na doprovodné prohlášení únosců, ale Brit a Američan vyzývají vlády obou zemí, aby vyhověly požadavkům únosců.

Zadržováni jsou britský profesor Norman Kember (74), Američan Tom Fox (54) a Kanaďané James Loney (41) a Harmeet Singh Sooden (32) . Všichni čtyři pracovali pro kanadskou humanitární organizaci Christian Peacemaker Team a uneseni byli minulou sobotu v Bagdádu. 

V úterý Al-Džazíra odvysílala první videozáznam, který obdržela od dosud neznámé irácké skupiny Meče pravdy, která unesené cizince označila za "špiony okupačních sil". Na videu byli zachyceni čtyři muži sedící na podlaze a na jednom ze záběrů byl ukázán i britský  pas s čitelným jménem dlouholetého mírového aktivisty, čtyřiasedmdesátiletého  profesora Normana Kembera.

Osud německé archeoložky je stále neznámý

V rukou neznámých únosců je také od minulého pátku německá archeoložka Susanne Osthoffová a její řidič. Její osud není znám. Na videokazetě, kterou obdržela v noci na úterý kancelář německé televize ARD v Bagdádu, únosci pohrozili, že Osthoffovou "v krátké době" zabijí, jestliže Berlín nezastaví spolupráci se současnou iráckou vládou. Německo přitom nepodpořilo koaliční zásah vedený USA proti Iráku, odmítlo vyslat do Iráku své vojáky i po ukončení invaze

Irácký radikální šíitský duchovní Muktada Sadr v pátek vyzval únosce německé archeoložky Susanne Osthoffové, aby ji okamžitě propustili na svobodu. "Vyzývám únosce, aby ji (Osthoffovou) propustili a prokázali tak čestnost iráckého lidu," stojí v Sadrově prohlášení. Dále se v něm zdůrazňuje, že unesená Němka je "přítelkyní iráckého lidu" a "od počátku se stavěla proti válce proti Iráku". Za osvobození německé archeoložky se už ale ve čtvrtek podle informací médií silně zasazovala i vlivná sunnitská rada náboženských učenců, která už napomohla k osvobození řady jiných zahraničních rukojmích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám