Hlavní obsah

Powellův spolupracovník: USA ignorovaly Ženevské konvence

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON/BERLÍN

Spojené státy při zacházení se zahraničními zajatci podezřelými z terorismu nedbaly Ženevských konvencí. Agentuře AP to v pondělí řekl šéf kanceláře bývalého amerického ministra zahraničí Colina Powella Lawrence Wilkerson.

Článek

Hlavní vinu přičetl viceprezidentovi Richardu Cheneymu a ministru obrany Donaldu Rumsfeldovi. Cheneyho kancelář, Rumsfeldovi spolupracovníci a další tvrdili, že "prezident Spojených států je všemocný, že jako nejvyšší velitel může dělat, co se mu zlíbí," uvedl Wilkerson.

Podle Wilkersona musel Cheney upřímně věřit, že Irák mohl být úrodnou půdou pro další teroristické útoky. "Jinak bych ho musel označit za troubu, za idiota nebo za zločinného, ohavného bastarda," prohlásil Wilkerson.

Proti byli Powell, další představitelé ministerstva zahraničí, velení ozbrojených sil a občas prý Condoleezza Riceová, která byla tehdy prezidentovou poradkyní pro národní bezpečnost. Powell jednou podle Wilkersona křičel do telefonu na Rumsfelda: "Donalde, copak nechápeš, jak trpí naše image?"

Krutá praxe

Wilkerson řekl, že Bush se v roce 2001 a 2002 snažil dosáhnout kompromisního přístupu, podle něhož by válka s terorismem byla odlišná od předcházejících válek a vyžadovala by větší flexibilitu v přístupu k vězňům, kteří nejsou občany nepřátelského státu nebo sami se nedrží pravidel. Bushova politika, kterou tehdy ostře kritizovaly skupiny na ochranu občanských svobod, byla podle Wilkersona obhajitelná, ale oslabovala ji praxe.

George Bush byl však podle něj  "příliš nezúčastněný, příliš vzdálený podrobnostem". Jeho podřízení pak využívali jeho odtrženosti a dělali špatná rozhodnutí. V terénu se Spojené státy držely přístupu jestřábů, kteří požadovali ničím neomezenou pravomoc zadržovat a drsně vyslýchat zajatce na základně Guantánamo i jinde, prohlásil Wilkerson.

Jeho sdělení se objevilo ve stejný den, kdy Evropský komisař pro spravedlnost Franco Frattini uvedl, že by Evropská unie mohla pozastavit hlasovací právo těm členským zemím, kde by stály tajné věznice, v nichž americká Ústřední zpravodajská služba (CIA) zdržovala osoby podezřelé z terorismu. [celá zpráva] O nich informoval 2. listopadu list The Washington Post. [celá zpráva] Minulý týden začala Evropská komise informaci prošetřovat a požaduje vysvětlení pod USA.

Americká ministryně pod tlakem EU

Americká vláda ani CIA ke zprávám o tajných věznicích nezaujaly jasné stanovisko. "Uděláme vše pro to, abychom na tyto otázky odpověděli tak úplně a přímočaře, jak to jen jde," řekl v pondělí mluvčí ministerstva zahraničí Sean McCormack.

Americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová se bude příští týden při cestě v do Evropy zmírnit rostoucí evropský tlak v této věci. Připomene také Evropanům, že spolu s USA bojují s nepřítelem, který podle ní nedodržuje žádné zákony, napsala agentura Reuters. "Myslím, že rozhovory se budou odehrávat v širším kontextu našeho společného boje proti terorismu," řekl McCormack.

Reklama

Související články

Letadlo CIA přistálo také v Budapešti

Na budapešťském letišti Ferihegy přistálo 3. října americké letadlo, které má sloužit k transportu vězňů CIA. Podle pátečních informací maďarského tisku...

Výběr článků

Načítám