Hlavní obsah

Srbský prezident navrhuje rozdělení Kosova pod srbskou správou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BĚLEHRAD

Srbský prezident Boris Tadić ve čtvrtek srbské vládě navrhl rozdělení Kosova mezi většinové Albánce toužící po nezávislosti a srbskou menšinu. Provincie rozdělená podle etnik by ale zůstala součástí Srbska, kde by Albánci měli "virtuální nezávislost".

Článek

Boris Tadić přednesl tento návrh v den, kdy do Bělehradu přijel zvláštní vyslanec OSN Marrti Ahtisaari na první kolo jednání s vládními činiteli. Za Srby  povedou delegaci srbský prezident Tadić, srbský premiér Vojislav Koštunica, společný stát Srbsko a Černá Hora bude zastupovat ministr zahraničí Vuk Drašković. V třináctičlenné delegaci budou rovněž zástupci kosovských Srbů a ředitel ústavu federalismu z Fribourgu Thomas Fleiner.

Návrh na rozdělení provincie, který Tadić přednesl nedávno i při návštěvě Moskvy, už dříve odmítli jak Albánci, tak srbští ultranacionalisté. Ti požádali parlament o odvolání Tadiče, protože je ochoten ustoupit část "svrchovaného srbského území" kosovským Albáncům.

Ahtisaari, který má zprostředkovat rozhovory o konečném statutu provincie mezi kosovskými Albánci a Srby, přijel do Bělehradu z Prištiny, kde v minulých třech dnech jednal s předáky kosovských Albánců i Srbů. Albánci mu potvrdili neměnný postoj k nezávislosti a jejich prezident Ibrahim Rugova požádal Ahtisaariho, aby se zasadil o nezávislost provincie. Srbové vyslance OSN naopak informovali, že pro ně je odtržení nepřijatelné.

Délka jednání, jehož první část bude tvořit kyvadlová diplomacie Ahtisaariho mezi Prištinou a Bělehradem, nebyla stanovena.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám