Hlavní obsah

Převoz vyhořelého paliva provázely protesty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

GORLEBEN

Navzdory protestům a blokádám dorazily v úterý ráno do dolnosaského Gorlebenu kontejnery s jaderným odpadem. Cesta kontejnerů z Francie trvala 42 hodin. Protesty provázejí přepravu vyhořelého jaderného paliva do Gorlebenu pokaždé.

Článek

Demonstranti se pokusili zablokovat za pomocí betonových bloků a traktorů silnici ve vsi Grippel. K blokům se připoutalo jedenáct lidí. Policii trvalo deset hodin, než vyčistila dvacet kilometrů dlouho cestu po nákladní automobily, které přepravovaly kontejnery ze železniční stanice v Dannenbergu do meziskladu v Gorlebenu.

Z francouzského La Hague vyjel vlak s 12 kontejnery v sobotu. Obsahoval zbytky vyhořelého paliva z německých jaderných elektráren. V La Hague se směšuje se sklem a pak se vrací do Německa.

Policie se poprvé s demonstranty střetla před Dannenbergem, kde 150 demonstrantů naházelo kmeny na železniční trať, na kterou si někteří lehli. Vlak chránilo na deset tisíc policistů.

Oproti minulým letům byli demonstranti méně agresivní, tentokrát jen házeli kameny, a nepoužívali kyselinu jako dříve. V pondělí večer byli zraněni jen dva policisté. Loni při protestech ve Francii zemřel jeden z demonstrantů, který se připoutal ke kolejím. Vlakovou soupravu se nepodařilo včas zastavit.

V bývalém solném dole v Gorlebenu je nyní uloženo 68 kontejnerů Castor. Mnozí obyvatelé se obávají, že v meziskladu Gorlebenu zůstanou nadále, protože v Německu zatím nebyla ani vybrána lokalita pro trvalé úložiště jaderného odpadu, který bude radioaktivní ještě několik staletí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám