Hlavní obsah

Německá scéna se mění - nastupují politici z východu

Právo, Vladimír Plesník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN

Politici z východu poprvé ovládli klíčové posty hlavních politických stran Angela Merkelová a Matthias Platzeck, kteří většinu svého života prožili v někdejší NDR, dobyli vrcholné posty německé politiky. Jejich recept na úspěch: zdrženlivost, věcnost a střídmé zacházení s ideologií.

Článek

Oba vyrostli ve východoněmeckém Braniborsku, původně se živili jako experti v přírodních vědách, oběma je 51 let, pocházejí z protestantských rodin. Ani jeden z nich nepatřil ke klíčovým osobnostem pokojné revoluce v NDR z podzimu 1989. když si minulý týden telefonovali, věděli už o sobě, že oba milují stejný, poněkud zádumčivý kraj na severu Braniborska - on tu rád tráví dovolenou, ona tu má chatu, které neřekne jinak než dača. Média jim přezdívají Bossis ve složenině vzniklé ze slov Ossis (Výchoďáci) a boss.

Nahoru je oba vynesly krize

Když se minulý týden na sjezdu v Karlsruhe braniborský premiér Platzeck ucházel o post předsedy sociální demokracie (SPD), nemálo z 500 delegátů ho vidělo a slyšelo poprvé v životě. Dědictví po Willym Brandtovi a Helmutu Schmidtovi, stranu s tradicí 142 let, převzal přesto s počtem hlasů nápadně připomínajícím volby v NDR - 99,4 procenta. "Sympatický, neopotřebovaný, s oběma nohama na zemi.

Střízlivý politik se zdrženlivým optimismem, spolehlivý a schopný rozpoznat, co může zvládnout a co ne," popisují ho kolegové.

"Přes 35 let jsem žil v Postupimi, na jedné straně Glienického mostu, 18 kilometrů od Berlína. Za studené války ocelová konstrukce dělila obě Německa. Lidé nesměli most používat. Obě strany si na něm vyměňovaly špióny a vězně. Kdykoli dnes po něm jdu, připomíná mi, odkud jsem. Pocházím z východního Německa a nechci na tom nic měnit," svěřil se listu International Herald Tribune.

Podobně jako Platzecka také Merkelovou vynesla do čela křesťanské demokracie (CDU) těžká krize. Korupční skandál někdejšího kancléře a předsedy CDU Helmuta Kohla v roce 2000 rozmetal důvěryhodnost strany, takže až zoufale potřebovala neohranou, poctivou tvář. Mnozí ji považovali za přechodné, dočasné řešení a podle toho se kní také zprvu chovali.

"Dříve nebo později ji stejně vystřídá někdo mladý ze Západu," šuškalo se v Domě Konráda Adenauera, sídle CDU. Dnes je předsedkyní strany přes pět let, tři roky šéfuje poslanecké frakci CDU/CSU ve Spolkovém sněmu a v úterý bude jako první žena a Ossi v historii Spolkové republiky zvolena kancléřkou. "Kdyby mi někdo před pěti lety chtěl nabulíkovat, že největší německé strany povedou lidé z Východu, považoval bych ho za šílence," přiznal se bývalý saský premiér Kurt Biedenkopf, jenž má za sebou přesně opačnou cestu - jako Wessi (Zápaďák) se dokázal prosadit v nových spolkových zemích.

Lidé očekávají měkké reformy

Německo očekává od obou mnoho. Nic menšího, než že ho - opatrně až bezbolestně - zreformují a udrží pozitivní naladění svých stran. Experiment s Bossis už začal. Oba pojí fakt, že jsou pragmatičtější, méně idealističtí než kolegové ze Západu. Zvykli si spoléhat sami na sebe. Proto mají málo přátel -ale také skoro žádné protivníky.

Reklama

Výběr článků

Načítám