Hlavní obsah

Schröder odchází z politiky, přichází Platzeck

Právo, Novinky, DPA, řík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KARLSRUHE

V úterý byl v německém Karlsruhe zvolen předsedou sociálních demokratů Matthias Platzeck. Den před tím si vysloužil osmiminutový potlesk pěti set delegátů odstupující kancléř Gerhard Schröder, který se loučí s politikou.

Článek

Novým šéfem strany byl 512 hlasy z 515 zvolen Matthias Platzeck. Pochází z bývalého východního Německa a je premiérem spolkové země Braniborsko. Vystudoval kybernetiku v biologii a lékařství a ve vysoké politice začal jako ministr životního prostředí. Jednapadesátiletý Platzeck vystřídá ve funkci Franze Münteferinga.

Schröder v pondělí vyzval sjezd, aby schválil koaliční smlouvu, která bude podepsána v pátek a na jejímž základě Spolkový sněm zvolí první kancléřku Německa Angelu Merkelovou (51) z CDU.

Nebývalé ovace byly uznáním Schröderovi za jeho sedm let v čele německé vlády od vítězství SPD a Zelených ve volbách v září 1998, po nichž vystřídal v kancléřství Helmuta Kohla (CDU), (75).

Bouřlivé ovace

Kancléř stál také několik let zároveň v čele SPD, když spolutvůrce volebního vítězství Oskar Lafontaine v březnu 1999 překvapivě složil funkci ministra financí i šéfa SPD kvůli neshodám právě se Schröderem. "Neměl jsi to s námi lehké..." "Neměl jsi to s námi moc lehké, ale ani my s tebou ne, Gerde," prohlásil včera na tribuně ke kancléři odstupující předseda SPD a budoucí vicekancléř Franz Müntefering (65).

Zatímco "Münte", jak mu přátelé říkají, přechází do vládního úřadu, Schröder se jako kancléř loučil s delegáty. Ti mu bouřlivým způsobem dali najevo uznání mj. za to, jak se mu podařilo během krátké volební kampaně zvednout preference SPD z 20 procent na volební výsledek 34 procent. Bylo to sice o procento méně, než získaly CDU/CSU, ale stačilo to k tomu, aby SPD mohla nadále spoluurčovat politiku Německa.

Reklama

Výběr článků

Načítám