Hlavní obsah

Soud: Lék Vioxx za smrt pacienta nemůže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ATLANTIC CITY

Americký soud ve čtvrtek rozhodl, že farmaceutická firma Merck & Co, nemůže za smrt muže, který zemřel před čtyřmi lety na infarkt. Podle obžaloby se tak mělo stát proto, že bral lék na utlumení bolesti Vioxx, který vyrábí právě Merck.

Článek

Podle soudu se neprokázalo, že smrt šedesátiletého Fredericka Humestona způsobil právě tento lék. Muž zemřel na infarkt po jeho požití. Výrobce podle soudu o vedlejších účincích dostatečně informoval.

Vioxx se používá k tlumení bolesti, v tomto případě bolesti kloubů. Vioxx, který Merck stáhnul z prodeje, by se časem podle výrobce opět mohl do prodeje vrátit.

Firmu kvůli vedlejším účinkům léku žaluje dalších 6400 lidí. V jiném případě rozhodl letos soud v Texasu právě naopak. Nařídil firmě vyplatit vdově po muži odškodnění 253 miliónu dolarů (kolem 6,2 miliardy Kč). [celá zpráva] Merck se proti tomuto verdiktu odvolal a výsledek zatím nebyl stanoven.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám