Hlavní obsah

FBI zadržela na stadiónu modlící se muslimy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

EAST RUTHERFORD

V půlce září FBI nakrátko zadržela a vyslýchala pět muslimů, kteří se modlili na stadiónu New York Giants při zápasu, jemuž přihlížel George Bush. O případu informoval ve středu média jeden z nich, sedmadvacetiletý student práv Sami Shaban, který má pocit, že byl perzekuován kvůli své víře.

Článek

Shaban uvedl, že se svými čtyřmi přáteli se šel 19. září podívat na utkání amerického fotbalu mezi New York Giants s New Orleans Saints. O přestávce se zvedli, aby se pomodlili, jak jim to přikazuje víra, muslimové se modlí pětkrát denně. Obklopilo je deset příslušníků bezpečností služby a tři vojáci, kteří jim řekli, aby šli s nimi. Vyslýchali je a už jim  neumožnili vrátit se na jejich sedadla, odvedli je do jiné části stadiónu. Tři příslušníci bezpečností služby stáli po celou dobu za nimi a když po skončení zápasu odcházeli, eskortovali je k autům.

"Jsem Američan jako poleno, sedím tam a naráz se cítím jako outsider, bez jakéhokoli jiného důvodu, než že mám dlouhé vousy a modlím se," řekl Sami Shaban.

Agent FBI Steven Siegel, který je mluvčím Federálního úřadu pro vyšetřování řekl, že muži vzbudili podezření, protože se modlili u hlavního přívodu vzduchu pro klimatizaci stadiónu, na němž byli přítomni prezidenti Bush a Clinton, kteří se pokoušeli získat peníze pro oběti hurikánu Katrina. "Bylo to kvůli tomu, kde stáli a ne, kvůli tomu, co dělali," tvrdila obhajoval postup FBI slovy: "Máte 80 000 lidí na stadiónu, je tam Bush a vy máte skupinu gentlemanů u místa, které normálně veřejnost neužívá a které se nachází u hlavního větráku."

Oblast kolem větráku je nyní obehnána plotem a veřejnosti nepřístupná.

Reklama

Výběr článků

Načítám