Hlavní obsah

Při potlačování vzpoury zemřelo v Kyrgyzstánu 20 vězňů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BIŠKEK

Přes dvacet vězňů bylo v úterý zabito podle zatím neověřených zpráv při nepokojích ve čtyřech věznicích v Kyrgyzstánu, úřady ale připouštějí pouze pět obětí. Rozporné jsou i zprávy o příčinách vzpoury. Údajně byly potlačeny nepokoje trvající už od října, možná však bránily také převozu odsouzeného šéfa jednoho z kriminálních gangů Azíze Batukajeva z Moldovanovky u metropole Biškeku do jiného vězení.

Článek

Proti vzbouřeným vězňům byly nasazeny oddíly speciálních sil, které použily střelných zbraní. Přestřelka trvala půl hodiny. Raněné odvážely dvě sanitky.

Batukajev je podezřelý z toho, že 20 října zabil při nepokojích v Moldovanovce kyrgyzského poslance Tynyčbeka Akmatbajeva, bratra mafiánského bosse a potenciálního Batukajevova konkurenta Ruspeka Akmatbajeva, dva další vyslance a ředitele věznic Ikmatulla Polotova. Čtveřice se pokoušela ověřit, zda podmínky, v nichž vězni žijí, jsou skutečně tak špatné. Po incidentu byli z věznice odvolání strážní. Ti se měli v úterý do věznic vrátit.

Kromě vzpoury ve čtyřech věznicích si podle tohoto zdroje trestanci v další káznici podřezali žíly a dožadovali se příchodu zástupců organizací na ochranu lidských práv.

Podle představitele věznice Moldovanovka se trestanci na dnešní vzpouře domluvili pomocí mobilních telefonů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám