Hlavní obsah

Británie uznala syndrom války ze zálivu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Bývalý voják britské armády Daniel Martin byl penzionován pro syndrom války v zálivu. Jde o průlomové rozhodnutí, protože podobnými problémy trpí řada bývalých vojáků, ale nemají nárok na penzi.

Článek

Tribunál pro penzionování zřízený britským ministerstvem obrany uvedl, že syndrom války v zálivu může být používán jako zastřešující termín pro potíže, kterými trpí on a tudíž i další veteráni. Bývalý strážný trpí problémy s pamětí, astmatem a úzkostí.

V reakci na rozhodnutí tribunálu Martin řekl: "Jsem docela potěšen, cítím se rehabilitován a velmi mě těší, že to může pomoci dalším vojákům." Národní asociace veteránů z války v Zálivu a jejich rodin uvedla, že z 7500 veteránů, kteří žádali o penzi, jich 1500 trpělo syndromem, ale jen dva případy byly vyslyšeny. Zklamán byl pouze z toho, jak dlouho trvalo, než byla nemoc uznána.

Potížemi s pamětí, astmatem a alergiemi trpěla řada vojáků nasazených ve válce za osvobození Kuvajtu. Syndrom však dlouho nebyl uznáván, protože se nepodařilo zjistit, co jej způsobuje. Uvažovalo se jak o kouři z ropných vrtů, které nechal zapálit Saddám Husajn, tak i o ozáření z uranové protipancéřové munice nebo o vlivu podnebí a jemného písku. 

Reklama

Výběr článků

Načítám