Hlavní obsah

V Rumunsku další potvrzená ptačí chřipka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BUKUREŠŤ/PEKING

Na severovýchodě Rumunska u Moldavských hranic byla u mrtvé volavky prokázána nákaza virem H5N1. Podle pátečních informací z rumunského ministerstva zemědělství to potvrdily testy, které provedli britští experti.

Článek

"V pátek laboratoř v britském Weybridge potvrdila přítomnost viru H5N1 u volavky, která byla nalezena 21. října v župě Vaslui," uvádí se v prohlášení ministerstva. Tento uhynulý pták byl odeslán na analýzu poté, co u něj byly zjištěny protilátky na ptačí chřipku.

Župa Vaslui zakázala veškerý venkovní chov drůbeže. Bojí se, že by mohla přijít do styku s tažnými ptáky, kteří mohou virus přenášet. V minulých dvou týdnech bylo podle ministerstva provedeno více než 500 testů v jihovýchodní části Rumunska, kde byl virus H5N1 objeven v zemi poprvé. Všechny ale dopadly negativně.

Rumunsko se tento měsíc stalo první evropskou zemí, kde byl u ptáků virus H5N1 odhalen. Týkalo se to obcí Ceamurlia de Jos a Maliuc v deltě Dunaje na jihovýchodě země. Obě obce byly dány do karantény a bylo zde vybito 21 000 kusů domácí drůbeže.

V Číně se H5N1 u člověka neprokázal

Čínské úřady oznámily, že v zemi se zatím virem H5N1 nenakazil žádný člověk. Podezření na tento smrtící virus bylo u dvanáctileté dívky, která zemřela v obci Wan-tang, jež byla ptačí chřipkou zasažena. Nakonec se ukázalo, že zemřela na zápal plic a selhání srdce. [celá zpráva]

Francie, která měla se obávala, že tři její občané navrátivší se z Thajska onemocněli virem H5N1. S úlevou pak mohly francouzské úřady oznámit, že nejsou nositeli tohoto typu viru, nýbrž viru lidské chřipky H3N2.

Austrálie zatím apeluje na své občany, aby zvážili případnou cestu do zemí, kde se již ptačí chřipka vyskytla. Varuje zejména před návštěvou Thajska a Vietnamu. Tyto země zaznamenali 54 úmrtí na ptačí chřipku z celkových 62.

Reklama

Související články

Ptačí chřipku hlásí už i Švédsko

Testy provedené na kachně uhynulé ve Švédsku potvrdily, že zemřela na ptačí chřipku. Veterináři potvrili, že jde o kmen H5, který není pro člověka nijak...

V Rusku se opět objevila ptačí chřipka

V dalším regionu evropské části Ruska byl potvrzen výskyt ptačí chřipky. U ptáků uhynulých v Tambovské oblasti asi 400 kilometrů jihovýchodně od Moskvy...

Výběr článků

Načítám