Hlavní obsah

Schröderovo vyznání lásky manželce přineslo zlom ve volbách

Právo, Vladimír Plesník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

AUGSBURK

Vyznání lásky kancléře Gerharda Schrödera jeho ženě Doris v jediném předvolebním televizním souboji s vyzývatelkou Angelou Merkelovou (CDU) přineslo obrat v kampani před zářijovými předčasnými volbami do Spolkového sněmu. Delegátům sjezdu mládežnické organizace křesťanských demokratů to v sobotu v Augsburku řekl bavorský premiér a šéf CSU Edmund Stoiber.

Článek

"Kancléřovo vyjádření mnozí politici i média kritizovali jako choulostivé, či dokonce nechutné. Dnes víme, že se mezi lidmi setkalo s pochopením a sympatiemi jak pro Gerharda Schrödera, tak i SPD," upozornil Stoiber ve vůbec první veřejné kritické analýze předvolebního boje.

Kancléř v TV duelu uvedl, že je hrdý na svou ženu, protože se odvážně zapojila do kampaně, a že ji miluje. Z toho, jak veřejnost přijala tak čistě soukromou věc, musí CDU/CSU podle Stoibera vyvodit patřičné závěry. Nedostatečně prezentované návrhy k rodinné politice, odbourávání dluhů a rovnosti generací, podle bavorského premiéra, který v budoucí vládě velké koalice SPD a CDU/CSU převezme úřad ministra hospodářství, křesťanskému dvojbloku ublížily.

CDU/CSU doplatila na kampaň bez emocí

"Musíme se ptát sebe, zda jsme ve snaze oslovit lidi nevsadili na falešné priority. Proto tolik prvovoličů podpořilo SPD," dodal. Řada delegátů Mladé unie kampaň CDU/CSU kritizovala jako chladnou a bez emocí a Stoiberovi vyčítala spoluzodpovědnost za to, že konzervativci ztratili u uren jasný náskok z průzkumů veřejného mínění.

"O volebním programu a velmi otevřené kampani panovala široká shoda. Žádný nesouhlas jsem tehdy neslyšel. To, že dnes mnozí vědí všechno lépe, mi přijde poněkud laciné," odpověděl na výpady na svou adresu. Současně však připustil, že CDU/CSU přecenila ochotu voličů přijmout reformy.

"Místo toho, abychom postavili do středu své kampaně kritickou bilanci Schröderovy vlády, rozhodli jsme se společně, že ji povedeme jako budoucí vláda. Vysloveně věcný program však lidé nepřijali, a navíc nás učinil velmi zranitelným," řekl Stoiber v narážce na fakt, že i pravicově naladěným Němcům byly proti mysli návrhy na zavedení jednotné daně, odbourání příplatků za práci v noci a neděli. "Finanční politikou si nelze podmanit srdce občanů," řekl dále.

Reklama

Výběr článků

Načítám