Hlavní obsah

Sýrie odmítá, že se podílela na vraždě libanonského expremiéra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DAMAŠEK

Sýrie oficiálně odmítla, že by se jakkoliv podílela na vraždě bývalého libanonské premiéra Rafíka Harírího. Současně oznámila, že bude spolupracovat s vyšetřovateli OSN, kteří se podíl země na smrti Harírího zkoumají.

Článek

Sýrie v sobotu v Libanonu jednala o zprávě vyšetřovacího týmu OSN vláda, podle níž dokument splnil naděje Libanonců. Syn zavražděného Saad Harírí vyzval k mezinárodnímu soudnímu procesu s vrahy svého otce.

Tým vyšetřovatelů OSN vedený německým prokurátorem Detlevem Mehlisem dospěl ve své zprávě k závěru, že se na únorovém atentátu na Harírího podílely vysoké syrské a libanonské kruhy. V dokumentu se rovněž mluví o chybějící spolupráci ze strany Sýrie.

Zpráva vyvolala velké znepokojení v USA a prezident George Bush v pátek vyzval OSN k rychlému svolání Rady bezpečnosti, která má projednat odpovídající reakci na zjištění vyšetřovatelů.

Sýrie: zpráva neobsahuje žádné důkazy

Za "zcela neopodstatněnou a založenou na předpojatých idejích" označil dnes zprávu Mehlisova týmu náměstek syrského ministra zahraničí Ahmad Arnús na tiskové konferenci v Damašku. "Zpráva byla vypracována pod vlivem politického klimatu, který zavládl v Libanonu po Harírího vraždě; vychází z předpojatých pohledů, které vyústily v závěry, jež obviňují a očerňují Sýrii bez jakéhokoliv důkazu," řekl Arnús.

"Regionální i mezinárodní kruhy zprávu zpolitizovaly s cílem uškodit Sýrii," prohlásil právní poradce ministerstva zahraničí Riád Davúdí. Zpráva podle něj neobsahuje žádné důkazy a je založena na hypotézách. 

Jak ale dodal, bude Sýrie i přesto nadále spolupracovat s mezinárodním společenstvím. "Spolupracovali jsme i dosud. Naše spolupráce však byla špatně pochopena. Doufám, že nikoliv záměrně," řekl. V této souvislosti nevyloučil, že Sýrie by mohla vyšetřovatelům OSN dovolit opětovně vyslechnout i vysoké syrské představitele.

Reklama

Výběr článků

Načítám