Hlavní obsah

ČR patří mezi země s největší svobodou slova

Novinky, Reporters sans frontiers

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ

Slovensko i Česká republika jsou mezi deseti zeměmi, kde panuje největší svoboda tisku. V žebříčku organizace Reportéři bez hranic je před nimi jenom sedm evropských zemí. Nejhůře je hodnocena Severní Korea. Organizace hodnotila 167 zemí světa.

Článek

Česká republika je spolu se Slovinskem devátá za osmým Slovenskem. Na prvních sedmi místech se umístily bez rozdílu pořadí Dánsko, Finsko, Irsko, Island, Nizozemsko, Norsko a Švýcarsko.

Česká republika si polepšila, loni byla spolu s Francií na 19. až 20. místě a Slovensko se dělilo spolu s dalšími sedmi státy o prvenství.

Poslední Severní Korea je stejně jako Eritrea a Turkmenistán označena za "černou díru" pro zprávy. Nejsou tam povolena média v soukromých rukou a svoboda slova tam neexistuje. Sdělovací prostředky slouží pouze vládní propagandě. Novináři jenom papouškují oficiální vyjádření. Jakékoli vybočení se trestá, hrozí i vězení, a to i v případě špatně napsaného jména.

Mezi nejhoršími deseti je také  Čína, Kuba a Írán Z evropských zemí RSF hodnotí nejhůře Bělorusko, které skončilo na 152. místě, Rusko je 138.

Pořadízemě
1-7Dánsko, Finsko, Island, Irsko, Nizozemsko, Norsko, Švýcarsko
8.Slovensko
9-10.Česká republika, Slovinsko
18.Belgie, Německo, Řecko
24.Velká Británie
30.Francie
44.USA
53.Kypr, Mongolsko, Polsko
112.Ukrajina
138.Rusko
152.Bělorusko
157.Irák
159.Čína
161.Kuba
164Írán
165Turkmenistán
166Eritrea
167Severní Korea

Těžký život mají také novináři na Blízkém východě, kde je omezuje vláda a ozbrojené složky jim brání psát svobodně.

Irák klesl proti loňsku kvůli zhoršení bezpečnosti novinářů ze 148. na 157. místo. Reportéři bez hranic uvádějí, že tam bylo letos zabito už 24 pracovníků sdělovacích prostředků a od začátku války v březnu 2003 jich přišlo o život už 72. Pro novináře jde o nejvražednější konflikt od druhé světové války.

Proti loňsku si výrazně pohoršily Spojené státy, které klesly z 22. na 44. místo. Reportéři bez hranic to zdůvodnili poukazem na uvěznění novinářky Judith Millerové z listu New York Times kvůli odmítnutí prozradit zdroj informací a na soudní opatření, která ztěžují ochranu zdrojů. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám