Hlavní obsah

Dva tucty vězňů na Guantánamu drží hladovku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

GUANTÁNAMO

Na americké vojenské základně Guantánamo na Kubě, kde jsou již několik let zadržovány stovky osob podezřelých z členství v teroristických organizacích, drží desítky vězňů hladovku. Zprávy se o tom objevily v pátek.

Článek

Advokátka Julia Tarverová, která zastupuje deset saúdskoarabských vězňů, uvedla, že nuceně vyživováno je 20 až 30 zadržovaných. Dodala, že zdravotní situace v táboře je "zneklidňující", že tam není "žádný lékařský dozor" a používají se nesterilizované nástroje. Za této situace považuje možnost scházet se se svými klienty jen jednou za měsíc za nedostačující. Požaduje "častější přístup ke klientům" a zprávy o jejich zdravotním stavu.

Další právníci vystoupili před washingtonským soudem jménem svých klientů z Jemenu a Kataru. Všichni požadovali, aby vězňům v kritickém zdravotním stavu byl  povolen kontakt s příbuznými. Argumentovali, že blízcí by je mohli přimět k tomu, aby začali znovu jíst a pít. Podle některých právníků jídlo odmítá dvě stě až pět set lidí. Situaci za vážnou označil již dříve Červený kříž. 

Nekompromisní postoj USA

Představitel amerického ministerstva spravedlnosti Terry Henry odmítl, aby vězni měli přímý nebo telefonický kontakt s příbuznými nebo přáteli. Zdůvodnil to bezpečnostními riziky takových kontaktů.

Uvedl, že situace není tak vážná, hladovku momentálně drží 24 vězňů, z toho sedm bylo hospitalizováno a je vyživováno uměle. Britský právník Clive Satafford Smith ovšem obvinil dozorce, že vězně poutají k posteli, aby jim dali umělou výživu.

Reklama

Výběr článků

Načítám