Hlavní obsah

Guatemala přestane hledat 1400 obětí bouře Stan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

GUATEMALA

Stovky vesničanů, vybavených jen krumpáči a lopatami, hledají své mrtvé příbuzné v tunách bahna, které ve středu pohřbily indiánské vesnice Panabaj a Tzanchaj asi 180 kilometrů západně od guatemalské metropole. Pohřešuje se přibližně 1400 lidí, všichni z nich jsou už považováni za mrtvé. Podle pozorovatelů je možné, že budou záchranné práce zastaveny a místa označena za masové hroby.

Článek

Počty obětí tropické bouře Stan, která se nad střední Amerikou a Mexikem přehnala v polovině týdne, neustále stoupají. Agentura AFP hovoří o 608 mrtvých, 508 z nich zemřelo v Guatemale. Ta ale počítá z mnohem tragičtější bilancí, její dvě vesnice na břehu jezera Atitlán totiž doslova zmizely z mapy pod dvanáctimetrovou vrstvou bahna.

Na hurikánem postižených místech byly nalezeny ostatky pouze několika desítek lidí. Záchranné práce v místech, kde se šíří silný zápach, sice pokračují, je však pravděpodobné, že budou brzy ukončeny. Zákon v Guatemale totiž počítá s tím, že po 72 hodinách marného hledání je pohřešované v podobných případech možné prohlásit za mrtvé.

"Nyní je důležitější zajistit stravu lidem, kteří přežili," prohlásila mluvčí guatemalské civilní ochrany.

Guatemala žádá o pomoc

Guatemalský prezident Óscar Berger v sobotu vyzval mezinárodní společenství, aby pomohlo s obnovou zničené infrastruktury. Taktéž oznámil, že kvůli přírodní katastrofě nebude moci přijet na ibero-americký summit, který se má příští týden uskutečnit ve španělské Salamance.

Kromě 508 mrtvých v Guatemale je podle průběžné bilance registrováno 71 obětí bouře v Salvadoru, 11 v Nikaragui a 28 v jižním Mexiku. V Guatemale přitom v sobotu dál pršelo, takže řeky se dále plnily vodou a bahnem.

S evakuací přeživších z části Guatemaly, kde jsou téměř všechny silnice poničeny, od pátku pomáhají také americké, mexické a honduraské vrtulníky. Většina obětí jsou indiáni, kteří žijí ve velice nuzných podmínkách.

Bouře Stan postihla v Guatemale na 100 000 lidí, 84 000 bylo evakuováno do škol, tělocvičen a prodejen, které se proměnily v evakuační střediska. V Mexiku, kde déšť v sobotu zeslábl, je postiženo sedm států, celkem s více než dvěma milóny obyvatel.

Reklama

Související témata:

Související články

Tropická bouře Stan zabila už 230 lidí

Počet oběti tropické bouře Stan ve Střední Americe dále vzrostl na 230. V nejvíce postižené Guatemale ve čtvrtek našli na okraji Santiago Atitlanu dalších...

Výběr článků

Načítám