Hlavní obsah

Bouře Stan má na svědomí v Guatemale už 2000 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PANABAJ

Tropická bouře Stan, respektive sesuvy půdy a záplavy po jejím průchodu stále pustoší střední Ameriku. Jen v Guatemale si vyžádaly už na 2000 obětí, z nichž je 1400 obyvatel vysokohorské vesnice Panabaj západně od metropole. V sobotu to oznámily světové agentury. Podle mluvčího hasičů katastrofu v Panabaju nikdo nepřežil.

Článek

"Stalo se to už před více než 48 hodinami. Jsou mrtví," řekl mluvčí. Bahno pohřbilo vesnici dvanáctimetrovou vrstvou. Sesuvy půdy a záplavy způsobené vytrvalými dešti, které o minulém víkendu přinesla bouře nad jižní Mexiko a Střední Ameriku, si kromě 1400 obětí v Panabaju vyžádaly přes 600 obětí a počet mrtvých stále stoupá. Stovky osob jsou nadále pohřešovány. Přívaly vody rovněž způsobily v celém regionu rozsáhlé škody.

Několik stovek lidí je nezvěstných, jelikož přes 40 obcí je bez jakéhokoliv spojení se světem. Téměř 98 000 lidí je postiženo, 85 000 osob bylo evakuováno do 255 vládních přístřeší. Na 630 domů živel strhl, přes 5000 dalších obydlí je poškozeno. V jižní, jihozápadní a severozápadní Guatemale je postiženo 421 obcí. Lijáky strhly množství lavin zeminy a způsobily, že se řeky vylily z břehů.

Přeprava pomoci je velmi obtížná nejen kvůli poničeným komunikacím, ale také proto, že v noci na dnešek se nad pevninu z Tichého oceánu přesunula tropická vlna, která přinesla nové lijáky téměř nad celé guatemalské území.

Oběti i v okolních státech

Řádění bouře Stan si vyžádalo také 67 obětí v Salvadoru, 24 mrtvých hlásí Mexiko, další oběti má Nikaragua i Honduras. Zaplavené oblasti v Salvadoru postihla v minulých dnech erupce sopky a v pátek ještě zemětřesení o síle 6,2 stupně na Richterově škále, které vyvolalo paniku. Seizmologové sdělili, že bylo zaznamenáno nejen na celém území Salvadoru, ale i na jihu Guatemaly. Jeho epicentrum se nacházelo v západosalvadorské provincii Ahuachapán.

Údaje o škodách ve středoamerických zemích nejsou ještě známy, protože tamní úřady nemají kontakt s mnoha regiony. V mexickém státu Veracruz se ocitla pod vodou úroda na 40 000 hektarech polí. Prezident Vicente Fox přislíbil pomoc ve výši 1,6 miliónu dolarů ze státních prostředků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám