Hlavní obsah

Sojuz se spojil s orbitální stanicí ISS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAJKONUR

Ruská kosmická loď Sojuz TMA-7 se v pondělí v 7:27 SELČ úspěšně spojila s Mezinárodní kosmickou stanicí (ISS). Jak oznámilo řídící středisko letu u Moskvy, přibližovací manévr byl řízen automaticky a proběhl bez problémů, takže ke spojení se uskutečnilo dokonce o něco dříve, než bylo původně plánováno.

Článek

Na palubě sojuzu je s americkým astronautem Williamem McArthurem a ruským kosmonautem Valerijem Tokarevem, kteří tvoří dvanáctou posádku ISS,  i třetí "vesmírný turista" , Američan Greg Olsen (59). Na zem se vrátí 11. října s vystřídanou posádkou, kterou tvoří Rus Sergej Krikaljov a Američan John Phillips. Na stanici působí od letošního dubna.

Olsen se nepovažuje za turistu

Olsen, který za let zaplatil 20 miliónů dolarů, však musí tři hodiny počkat v sojuzu, než přejde na palubu orbitální stanice.

Sám nemá rád slovo vesmírný turista. Ještě před startem řekl: "Výraz turista nevystihuje veškerou práci, kterou jsem do toho dal, nebo kterou věnovali lidé naší přípravě v Gagarinově centru." Sdělil také, že jde o pracovní výlet. Sám se účastní některých experimentů, z nichž některé navrhl. Testuje výrobky vlastní firmy Sensors Unlimited, která vyvinula a vyrábí vysoce citlivé filmy a kamery. Využívá je i americká kosmická agentura NASA.

Spojené státy přestaly posílat do vesmíru raketoplány s lidskou posádkou po katastrofě Columbie v roce 2003. ISS nyní zásobují ruské lodě Sojuz a Progress, které tam také vyměňují posádky. Obnovený let raketoplánu Discovery letos v červenci provázely problémy podobné těm, které vedly k záhubě Columbie, a USA proto další start odložily na březen příštího roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám