Hlavní obsah

CDU získala po volbách v Drážďanech křeslo navíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN

Konzervativní CDU má po nedělních opožděných volbách v Drážďanech jedno poslanecké křeslo navíc, což upevnilo její náskok před SPD. Přímý kandidát konzervativců Andreas Lämmel totiž vyhrál v Drážďanech takzvaný přímý mandát ziskem 37 procenta hlasů. CDU tedy po dnešku bude mít ve Spolkovém sněmu 226 poslanců, o čtyři více než SPD.

Článek

Nejsilnější stranou v Drážďanech se sice stala sociální demokracie konečným výsledkem 27,9 procenta hlasů, to se ale na celoněmecké úrovni neprojeví. Tuto složitou kombinaci umožňuje německý volební systém, v němž mají voliči dva hlasy - jedním na základě většinového principu volí přímo některého z kandidátů, druhý podle poměrného systému dají některé ze stran.

Křeslo navíc pro CDU by mohlo posílit kancléřské ambice šéfky CDU Angely Merkelové v nynějších jednáních CDU/CSU a SPD o možné koaliční vládě. Politici CDU už vyzvali sociální demokracii, aby vzdala kancléřské ambice. Šéf SPD Franz Müntefering to odmítl.

Konzervativní CDU získala v drážďanských volbách 24,4 procenta hlasů, postkomunistická Levicová strana 19,7 procenta hlasů. Liberální FDP si nečekaně polepšila s 16,6 procenty hlasů, to ale lze považovat za taktické hlasování pro CDU.

Kvůli složitému německému volebnímu systému totiž CDU paradoxně mohla v dnešních volbách jedno poslanecké křeslo ztratit, kdyby dostala příliš mnoho hlasů. Konzervativci proto v kampani žádali většinové hlasy pro svého přímého kandidáta, a poměrné hlasy chtěli pro liberály.

"V testu nálad jednoznačně zvítězily CDU a FDP," konstatoval politolog Hans Vorländer z drážďanské univerzity.

Volby v Drážďanech bylo nutné odložit o 14 dní kvůli úmrtí jedné z kandidátek. Zelení mají 7,1 procenta hlasů a krajně pravicovou NPD, která se loni dostala do zemského parlamentu, volilo 2,6 procenta zúčastněných voličů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám