Hlavní obsah

Šéf buňky al-Kajdá ve Španělsku dostal 27 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MADRID

Španělský národní soud v pondělí odsoudil na 27 let Syřana Imada Eddina Barakata Yarkase, kterému se říkalo abu Dahdah, v souvislosti s teroristickými útoky, které al-Kajdá podnikla 11. 9. 2001 na New York a Washington. Zemřelo při nich 2973 lidí.

Článek

V Sýrii narozený dvaačtyřicetiletý obchodník, který vedl buňku al-Kajdá, byl ve Španělsku odsouzen za zabití 2500 lidí, spiknutí a členství v teroristické organizaci.

Imad Yarkas byl odsouzen v největším procesu vedeném v Evropě proti islámským teroristům spolu s 17 dalšími obviněnými. Ti dostali tresty ve výši šest až jedenáct let. Mezi odsouzenými je i novinář televize al-Džazíra Taysir Aluni, který dostal sedm let za spolupráci s al-Kajdá. Šest osob bylo osvobozeno.

Z přípravy útoků z 11. září 2001 byli obviněni kromě Yarkase ještě dva občané Maroka, pro které žalobci stejně jako pro Yarkase navrhovali vězení v délce 74 000 let, když počet obětí násobili trestem za vraždu. 

Nedostatek důkazů

Jeden z Maročanů Ghasoub Abrash Ghalyoun byl osvobozen. V roce 1997 filmoval pro al-Kajdá věže Světového obchodního centra, do nichž později narazila letadla. Druhý Driss Chebli, jenž se měl setkat s jedním šéfů teroristů Mohammaddem Attou, byl očištěn z podílu na atentátech z 11. září, ale odsouzen na 6 let za spolupráci s teroristy. 

Soud byl zahájen ve čtvrtek 22. září. Prvním souzeným byl Hamed Aberramad Ahmed, který má španělské občanství a dva roky byl zadržován v táboře na základně Guantánamu na Kubě, než byl v únoru 2004 předán do Španělska. Rodák z marocké Ceuty byl dopaden v Afghánistánu. Yarkas popíral, že by ho znal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám