Hlavní obsah

Poslední slova Jana Pavla II. byla v polštině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VATIKÁN

"Nechte mě odejít do otcova domu," byla poslední slova papeže Jana Pavla II., když začátkem dubna umíral. Tiše je přitom zamumlal polsky. Uvedl to v sobotu Vatikán, který současně zveřejnil podrobný popis posledních dnů a hodin bývalé polské hlavy římskokatolické církve.

Článek

Zápisky o 220 stranách začínají 31. ledna, kdy se papežovo zdraví zhoršilo, a končí líčením událostí několik dní po smrti Jana Pavla II. Vatikán se tak podle agentury AP nejspíš snaží předejít spekulacím a pochybám kolem úmrtí tohoto oblíbeného papeže, jak se dělo někdy u jeho předchůdců.

Jan Pavel II., vlastním jménem Karol Wojtyla, byl zvolen papežem 16. října 1978. Byl třetím nejdéle sloužícím papežem v téměř dvoutisícileté historii římskokatolické církve; jeho pontifikát trval 26 let, pět měsíců a 16 dní. Hodně cestoval: navštívil jednou nebo vícekrát 129 zemí a území, jednou nebo vícekrát na 620 metropolí a měst.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám