Hlavní obsah

Floridu ohrožuje bouře Ophelia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Severovýchodní pobřeží Floridy je v pohotovosti před bouří Ophelia. Ve čtvrtek večer byla vzdálena 112 kilometrů nad Atlantikem a dosáhla síly prvního stupně hurikánu s rychlostí větru přes 120 km/h. V sobotu po přechodném zeslabení opět zesílila, dosáhla intenzity hurikánu a mohla by ohrozit americké pobřeží.

Článek

Meteorologové varují, že další postup Ophelie je těžké předvídat. Na floridské pláže se valí vzedmuté vlny a přívalový déšť bičuje i Kennedyho vesmírné středisko.

Čtrnáct vojenských lodí preventivně vyplulo z přístavu Jacksonville na volné moře. Předpokládá se, že se Ophelia vzdálí od pevniny a severovýchod. Není však vyloučeno, že se počátkem příštího týdne stočí zpět a udeří na severní Floridu a sousední stát Georgia.

V noci na dnešek byla Ophelia 410 kilometrů na východ- severovýchod od Daytona Beach a asi 380 kilometrů jihovýchodně od Charlestonu v Jižní Karolíně. Dosáhla síly větru 121 kilometrů za hodinu, pohybuje se severovýchodně a během dneška by si tento směr měla udržet.

Další vývoj je ale podle meteorologů těžké odhadnout. Mohla by uhnout zpátky na moře, ale také udeřit kdekoli od severní Floridy až po Severní Karolínu.

"Většina z našich poznatků naznačuje, že se přesune na západ a přiblíží k pobřeží USA. Ale ještě je příliš brzy říct, kde na jihovýchodním pobřeží by mohla udeřit," říká meteorolog Jamie Rhome. Floridu už v letošním roce zasáhly dva hurikány a celkem šest za posledních 13 měsíců. Většina obyvatel už má nachystané zásoby baterií, vody a potravin nepodléhajících zkáze.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám