Hlavní obsah

Izrael zlikvidoval poslední vojenská zařízení v Gaze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JERUZALÉM/GAZA

Stažení Izraele z pásmy Gazy může o den prodloužit spor ohledně demolic synagog. Nebýt jeho, stažení by bylo ukončeno už v pondělí, o tři dny dříve, než bylo plánováno Uvedl to v pátek ministr obrazy Šaul Mofaz, který dal pokyn k zastavení demolic synagog, přestože Nejvyšší soud je odsouhlasil. Poslední vojenská zařízení byla stržena v pátek.

Článek

Až do stažení budou izraelští vojáci přebývat ve svých obrněných vozech, protože jejich základny ani strážní stanoviště už neexistují. Velitel izraelských sil v pásmu Gazy, brigádní generál Aviv Kochavi bude posledním příslušníkem izraelské armády, který opustí pásmo a při malé slavnostní ceremonii uzamkne hraniční přechod v Kisufimu.

Vojáci zlikvidovali nouzové kanceláře  i most spojující opuštěnou osadu Guš Katif s hranicí mezi pásmem Gazy a Izraelem. Armáda předpokládá, že veškeré vybavení bude mimo pásmo do konce pátku.

Židovský stát také uzavřel na šest měsíců přechod v Rafahu mezi Egyptem a pásmem Gazy. Učinil to z bezpečnostních důvodů, aby se tudy nepašovaly zbraně, pro pásmo je však přechod v Rafahu bránou do světa.

Evakuace končí

"Podle plánu, který jsem stvrdil včera (ve čtvrtek), v pondělí 12. už žádný izraelský voják nezůstane v pásmu Gazy," uvedl Mofaz ve vysílání vojenského rozhlasu. Současně však dodal: "Rozhodl jsem se zastavit demolice, dokud o nich v neděli nerozhodne vláda."

To může způsobit jednodenní odklad odchodu vojáků, který je plánován na pondělí. "Armáda čeká na rozhodnutí vlády, aby přistoupila k demolici asi dvou desítek synagog," řekl mluvčí ministerstva obrany. Třináct synagog má být odpáleno dynamitem a zbytek by měly srovnat se zemí buldozery. Synagogy jsou poslední židovské budovy v 21 osadách v pásmu Gazy.

Soud s demolicí synagog souhlasí

Mofaz vyrůstal v tradičním židovském prostředí a byl proti bourání synagog, které odmítá i rabinát. Nejvyšší soud ve čtvrtek vyslovil souhlas se zničením synagog poté, co odmítl námitky rabinátu, že židovský stát nemá právo ničit synagogy, neboť by to mohlo podnítit jiné státy, aby je také ničily.

Rabinát navrhoval, aby byly synagogy obezděny a jejich osud byl ponechán na Palestincích. Palestinci odmítali jejich zachování. Strženy byly i domky osadníků, byť se uvažovalo, že je převezmou. Palestinci chtějí na místě osad vybudovat sídliště s činžáky pro více osob.

Reklama

Související témata:

Související články

Jste jako nacisté, křičí na vojáky osadníci

Izraelští vojáci a policisté, kteří v těchto dnech dohlíží na evakuaci obyvatel pásma Gazy, strávili přípravou na tento úkol týdny. Nyní v akci zjišťují,...

Výběr článků

Načítám